Дървета чудо растат в Силистренско

Мистични изображения на човешки лица шашкат жителите на няколко села в Силистренско от години насам. Фигурите се появяват и отрязани дървета, и изключително напомнят на рисуваните в черквите икони. Дали това е чудо, или игра на сенки и шега на природата, никой не знае. Факт е обаче, че местните тачат лицата като светини.

Последният случай, при който жена попада на човешки лик, беше повод за небивал интерес в силистренското село Кайнарджа. 69 -годишната пенсионерка Мария Прахова стигнала случайно до откритието и то я накарало да настръхне. Докато един ден вземала от дървата за огрев, видяла в един от трупите намусена човешка физиономия. Главата си имала всичко – нос, очи, уста и изглеждала досущ като картинка на човек. В началото Мария решила,че старческият ум й се подиграва. Помислила си, че си фантазира и решила да повика някой, който също да потвърди откритието й. Веднага се отзовало местно момиче, което също казало,че вижда човек на дънера.

Жената решила, че намусеното лице на дънера е добра поличба за дома й. Затова й решила всеки ден да му говори. Сутрин го поздравявала, питала го как е спал и му казала да й се усмихне, за да я зарадва. Когато се разчуло, местните жители на с. Кайнарджа също решили да се убедят с очите си, че има лице в отрязаното дърво. Именно те оприличили физиономията като лик на светец. Това обаче не е първият път, когато им се случва нещо подобно. Местните си спомнят и други подобни случки. В един от прозорците в селото излязла Богородица и всички ходили да я гледат и да молят за здраве на близките си.

Точно преди година и половина само на няколко километра от с. Кайнарджа в друго малко селце – Алеково, мъж попаднал на лика на Исус Христос. Откритието дошло точно в първия ден на празника Рамазан в ствола на орехово дърво. Открила го дъщерята на 50-годишния Салим Мехмед, която се загледала в кората и не повярвала на очите си.

След нея цялото семейство се изредило, преди да се убеди,че на ореха има наистина човек. Любопитно е, че лицето не винаги се виждало на ствола. То е най-ясно при залез слънце, а не всеки успява да го различи по дървесната кора.

Мястото, на което „дървеният Исус“ се появил също не е обичайно. Преди това то е било издънка на клон от ореха. Самото дърво се разклонявало вече 17 години и собственикът на градината Салим решил да го изреже, защото пречело на подредбата в двора. На мястото нямало никакви белези и странности, а чак 3 години по-късно се появил Христос.

Хората се стичат от всички страни, за да зърнат изображението и се надяват на чудо. Някои смятат, че дървото е вълшебно и когато заведат болен до него, той ще се излекува. В селото дори се носят легенди, че имало такива случаи, но никой не разказвал за тях да бе болестта обратно да се върне.

ВИЖ ВИДЕО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.