Шизофреник осъди България за 30 000 лева

Болният от шизофрения Руси Станев от Русе спечели дело срещу България в Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Подобно нещо не се е случвало с нашенец от далечната 2005г. насам, припомнят юристи. Причината 55-годишният мъж да заведе жалба срещу страната ние, че през 2001г. без негово съгласие, а по усмотрение на близките му той е настанен в дом за възрастни хора с психични разстройства в с. Пастра. Никой не зачел правото му на несъгласие, а в дома към него се отнасяли нехуманно и унизително.

Заради това държавата трябва да му брои 15 000 евро на ръка в най-кратки сокове.

„Паралелно с мизирните условия, в които е живял г-х Станев, са ми били отнети личната свобода и сигурност. Той не е можел да напуска пределите на дома по негово желание. Бил е като в затвор“, посочи адвокатката по делото Анета Генова, юрист в Българския хелзински комитет.

Тя допълни, че през 2004г. при случайна проверка на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията експертите се хващат за главата при вида на сградата, тоалетните и храната в социалното заведение.

Именно специалистите мотивират Руси Станев за заведе дели срещу България, тъй като шансовете да го спечели били огромни.

ВИЖ ВИДЕО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.