Топят тумори с ултразвук

Русанка Ковачева

Нов метод за лечение на фиброаденом на гърдата – доброкачествен тумор, прилагат в Университетската болница по ендокринология. С помощ на фокусиран ултразвук се постига унищожаване на клетките и намаляване на образуванието в млечната жлеза с над 60 %. Впечатляващите резултати дават надежда на хиляди жени. Новият метод за лечение на тумора е безболезнен, бърз и най-важното – алтернатива на хирургичната намеса.

„Фиброаденомът на млечната жлеза, който лекуваме с новия метод, не застрашава здравето и живота на жената. Методът, който прилагаме, може да замести операцията, а резултатите са много обещаващи“, коментира доц. Русанка Ковачева.

Тя и нейният екип от Университетската болница по ендокринология прилагат експерименталното ново лечение с ултразвук. Апаратът, който е на стойност около 350 000 евро, е предоставен за ползване на лечебното заведение от голяма компания като част от тяхна програма.

Целта е да се демонстрира ефективността на новата апаратура, резултатите да се публикуват и фиброаденомът на млечната жлеза да се регистрира като ново показание за лечение с този метод. За момента уредът е регистриран като апарат за лечение на паращитовидни жлези, щитовидна жлеза, а от компанията имали амбицията да разширят приложението му. По съвременните изисквания е необходимо да се премине през тест, с който се доказва, че медицинският уред е ефективен.

„Новият метод за лечение е от изключително значение, защото около 10 % от жените между 20 и 30 години развиват фиброаденом на млечната жлеза. Лечението с апарата се извършва с ултразвук. Имаме възможност да проследиме всяка секунда от това, което се случва на екрана, на който има ехорафски образ. Не остават никакви белези. Усеща се само леко парене, за което даваме обезболяващи. Процедурата е напълно безопасна и не причинява стрес за пациента“, разяснява доц. Ковачева.

Тя допълва, че далечната цел след фибриаденома е методът да се прилага за лечение на рака на млечната жлеза. Въпросът е да се натрупа опит, но по всичко личи, че ултразвукът е скалпелът на бъдещето, допълва доц. Ковачева.


ВИЖ ВИДЕО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Приятелката ми има фиброаденома на гърдата и чух, че съществува ново лечение, базирано на ултразвука, което се нарича ехотерапия. Някой може ли да сподели повече за този метод, защото за сега на приятелката ми не и се иска да прибягва до хирургична намеса и дали това е добър вариант за лечение.
    Благодаря Ви предварително.

  2. Здравейте,
    Моята приятелка също имаше подобен проблем и се подложи на този метод и остана много доволна, а също така се възстанови бързо и не й се налагше да отсъства от работа. Може да прочетете повече за метода на следния линк:
    http://www.monitor.bg/article?id=321787

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.