Славчо Трънски – единствения политик, който открито се подигра с Т. Живков – биография – 2 част

Славчо Търнски искал да си отмъсти на Живков за злините...........

2 години генералът бил принуден да си изкарва хляба като зам.-директор в търговско предприятие “ Дървопласмент“. Чак на 30 януари ръководството на БКП разгледало случая на Славчо и взело решение да върне доверието си в него.

Вместо обаче да помогне на партизанския командир, Тато му направил мръсно. Взел решението на Политбюро и дописал, че не трябва да се възстановява кандидат – членството на Трънски в ЦК. Славчо нямал бил качества.

Живков занесъл документите с нанесените поправки за резолюция от Вълко Червенков – тогавашния Първи. Надявал се, че онзи няма да го прочете и ще го подпише на доверие. Червенков обаче забелязал добавения текст и го задраскал. Така Трънски получил реабилитация и възможност да продължи кариерата си в армията.

 През 60-те години той се издигнал до командващ Военно – въздушните сили и Противовъздушната отбрана на страната. Известно време бил и заместник – министър на отбраната. Но така и не станал симпатичен на вече заелия върха на партийната йерархия Тато.

Самият генерал, чието истинско име е Славчо Стаменов Савов, никога не е демонстрирал кой знае какъв страх от Тато. Позволявал си е дори да го иронизира публично.

Тодор Живков се гаврел с Добри Джуров.....

На някаква сбирка в Ботевградско Живков заявил, че възраждането на региона е започнало от Априлския пленум, а знаменият партизански командир репликирал: „Дано Априлската линия надникне и в Трънско“. Първия се ядосал, но запазил самообладание. Изсмял се и уж на шега наредил за наказание на Славчо де не му се сервира баница. Така и станало – устатият военен останал без десерт.

В средата на 60-те Трънски отново предизвика гнева на Живков. На манифестация пред мавзолея на Георги Димитров генералът погледнал към закачените на стената на Художествената галерия портрети на членовете на Политбюро на КПСС и рекъл на всеослушание: „Празно е мястото на Хрушчов, а утре ще се опразни и това на Тодор Живков“. Думите стигнали до ушите на Тато и той пратил Добри Джуров и други висши военни да мъмрят еретика.“Ти как я мислиш?! Ще правиш гадни изказвания против другаря Живков, а ние ще сме равнодушни. Така ли?!“, овикали колегата си мъжете с пагони.

1 част от биографията на Славчо Трънски виж ТУК:

ВИЖ ВИДЕО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.