Тошо Тошев откраднал масата от кабинета си

Тошо Тошев

На маса с измислена история създава своя в.“Преса“ журналистът Тошо Тошев.

Главният редактор на новият всекидневник се похвали пред седмичник, че твори новини върху“антика“, на която се е родил в.“Зора“ през 1919 г.

Истината обаче е друга, съобщиха негови бивши колеги, работили навремето в „Труд“ на същата маса. Сред тях е Зоя Деянова от „Седмичен Труд“, която си припомни фактите от свое интервю с Берта Калаора, управлявала „Труд“ в годините 1956- 1961г.

Заседателната маса заедно с бюрото и цялото обзавеждане в кабинета на главния редактор в сградата на бул. „Дондуков“ са били поръчани от Калаора през 50- те години. Съпругът й по онова време е бил директор на мебелна фабрика, а преди това е работил в сигурността(ДС). Това го знае от нея, от стари колеги и от бившия главен редактор Коста Андреев.

Масата във в. „Преса“ е половината от оригиналната, която беше дълга поне 5 метра, разказа Деянова. Цялата мебилировка била собственост не на Тошо Тошев, нито на „Труд“, а на профсъюзите.

Деянова си спомня, че след създаването на „Медия Холдинг“ в редакцията на „Труд“ си направили друга зала за планьорки. А масата от времето на Калаора се сторила твърде дълга на Тошо Тошев, той поръчал да я разрежат наполовина и да реставрират краищата й. Едната половина Тошев закарал на вилата си в Банкя, другата останала в кабинета му- и на ул. „Екзарх Йосиф“, и в Полиграфическия комбинат. Бюрото също било в Банкя.

Тошо Тошев твори на маса с измислена история..........

Тошев очевидно е заблуден, че историята на масата е свързана с вестник „Зора“. Редакцията на Данаил Карапчев, издавал „Зора“ се е намирала на ул. „11 август“, а не на „Дондуков“. Според очевидци стаите там са много малки и няма място за 5- метрова заседателна маса.

А на „Дондуков, където дълго време се намираше „Труд“ е била редакцията и печатницата на друг голям издател преди 9 септември- Атанас Дамянов, издател на прогресивните „Заря“,“Дневник“ и „Утро“.

И още: по време на бомбардировките в София по време на Втората световна война сградата на Дамянов е била напълно разрушена. Така, че ако там е имало маса с подобни размери, от нея не са останали и трески. След това на мястото на срутената редакция профсъюзите построили сградата „Дондуков“ в сегашния й вид.

ВИЖ ВИДЕО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Наистина е доста смешно да го прави това Тошо Тошев. Бая се изложи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.