Нова ценова война за бирата

Бойко Борисов с биричка в ръка в компанията на очевидно доволния Симеон Дянков

Намаляват акциза на пивото на малките фабрики. По този начин кабинетът създава благоприятни условия за открита война между утвърдените и по – малките играчи в бирения бранш. За нововъведението очевидно доволен съобщи самият министър на финансите Симеон Дянков, който определи промяната “ като добра новина за тези, които пият бира“. Според Дянков по този начин в държавната хазна ще встъпят с около 6 милиона по –  малко, но промяната според министъра е трябвало да бъде осъществена още през 2007г , тъй като  още с  влизането ни в ЕС сме можели да си позволим намалени ставки.

От  Агенция “ Митници“ изясниха, че досега акцизът върху бирата е бил 1,50 на хектолитър, а с направената промяна от министър Дянков от януари 2012г ще бъде в размер на 0,75 лв на хектолитър. От агенцията уточниха още, че   към независимите малки пивоварни спадат тези, чийто годишно производство съответно не надвишава 200 хиляди хектолитъра.

Пълни чаши с любимото на милиони българи питие - бира

Друго условие, което трябва да покриват малките пивоварни, за да се възползват от понижената ставка е да не са част от по – голяма верига или да се възползват от ноу – хау на  големите производители. Всъщност    новината за поевтиняването на бирата от януари може отсега да радва ценителите на пивото, сред които явно е и министър Дянков, но тя определено ще покруси по – крупните производители на бира, защото ще ги постави в неравностойно положение на пазара, коментират специалисти.
Дори и най – светлият празник у нас като Великден не минава без бира! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.