Прокурорът на Максим Стависки плаща 2 бона на прокурор от Хасково

111Окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов нашумя като обвинител по едно от най-скандалните дела в държавата – срещу  световния шампион Максим Стависки. Освен това той придоби известност с репликата „вързах кънките на Максим Стависки“. Тези дни той подаде жалба в административния съд. Поводът е решението на ВАС да остави на поста окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев след като се произнесе в полза на Висшия съдебен съвет /ВСС/.  През лятото ВСС назначи Ванчев за втори мандат. Опонентът му за мястото беше именно  Светлозар Костов.   Според Костов решението на ВСС е постановено в нарушение на процесуалните правила и материалния закон.

От своя страна пък ВСС смята, че жалбата е неоснователна.  Против прошението на Костов, който е харманлийски зет се е изказал и представителят на Върховна административна прокуратура Красимир Ангелов. Според правораздавателите от 7 отделение на ВАС не са допуснати нарушения на правилата по проведения избор и назначаване на административен ръководител – окръжен прокурор, пише в мотивите на 3-членния състав. Преценката за притежаване на необходимите професионални и нравствени качества е единствено в компетентността на ВСС и същата не подлежи на контрол от съда, казват в решението си магистратите Диана Добрева, Иван Раденков и Соня Янкулова.

Светлозар Костов трябва да заплати 2 000 лв на Иван Ванчев за направените по делото разноски. Страните имат 14 дневен срок, в който могат да обжалват решението пред 5-членен състав на ВАС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.