БДЖ във фалит! Кредитори прибират новите „Сименс“- и

vagonБДЖ е на път да изгуби най- новите си придобивки – 50 мотриси „Сименс”. Кредиторите от германската банка KfW са обявили, че си прибират вагоните, защото българското правителство без тяхно знание е сменило застрахователната фирма.

От една година насам БДЖ е спряло вноските за новите мотриси, закупени през 2003 г. Въпреки това германската банка търпеливо изчаквала, докато не разбрали, че зад гърба им България е сменила застрахователите „Алианц България” с „Булстрад”. Според договора, подобна промяна трябва да се извърши със съгласието и на другата страна, т.е., кредиторите. От

БДЖ е във фалит от 2008 г.
БДЖ е във фалит от 2008 г.

 транспортното министерство се оправдаха, че „Алианц България” били избрани без конкурс.

Освен всички останали проблеми, сега БДЖ е изправено и пред угрозата да загуби единствените си нови вагони и да ги замени с трошки отпреди 30- на години. Мотрисите „Сименс” вече не изглеждат и така, както преди няколко години. Повечето от тях са със статут на пътнически влакове и заради това са в плачевно състояние: издраскани, със счупени стъкла, мръсни, но все пак са за предпочитане.

Преди дни пък стана ясно, че са изчезнали 1000 вагона на БДЖ. После цифрата беше намалена на 600, но така или иначе, мотрисите са в неизвестност. Има мнения, че са били разрязани за скрап и продадени.

БДЖ е технически във фалит от 2008 г. насам, призна финансовият министър Симеон Дянков. Държавната железница не може да обслужва кредитите си. Дълговете на БДЖ възлизат на 800 млн. лева. Дянков отказва да налива повече пари в железницата, докато не се реформира.

Къде се изпариха вагоните на БДЖ? ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.