Pycнaцитe тръгват към Kонcтaнтинoпoл. След като загубиха Ceлидoвo и Гopняк BCУ са пред кaтacтpoфа

През почивните дни Русия фактически превзе два града в Донецка област – Селидово и Горняк. Това не е официално потвърдено, но много източници, не само от руска, но и от украинска и западна страна, вече пишат за това като за свършен факт, пише украинското издание „Страна.ua“ в материал, представен без редакторска намеса.

И двете населени места доближават руснаците до основната цел на техните операции в този район – да заобиколят от запад град Курахово, който е най-важният център за отбрана на украинските въоръжени сили на фронта югозападно от Донецк.

Град Горняк, разположен на командни височини, покриваше цялата зона на север от Кураховския язовир – и загубата му сега прави изключително трудно за Украйна да задържи тази територия, както и северните подходи към Курахово.

Превземането на Селидово пък дава възможност на руснаците да започнат настъпление на широк фронт в посока на запад от Кураховския язовир – до селище със звучното име Константинопол. То, както и близката Андреевка, се намират на важен транспортен възел – пътя, водещ от Курахово към Запорожка област.

В същото време към същите тези населени места от юг сега пробива втора руска групировка, която през почивните дни скоростно навлезе на седем километра в отбраната на украинските въоръжени сили и превзе селата Шахтьорское и Новоукраинка.

Тоест, руските войски постигнаха сериозен напредък в изпълнението на плана си да обхванат и блокират цялата групировка на украинските въоръжени сили югозападно от Донецк около Курахово (или да я принудят да отстъпи под заплаха от пълно обкръжение).

Освен това превземането на Седидово сега отваря възможност за руснаците да ударят на запад до границата с Днепропетровска област (която е на 35 километра от там по права линия). При това могат да го направят, заобикаляйки големи градове като Покровск и Павлоград от юг.

Ако начертаете права линия от Селидово до река Днепър, по този път няма нито един голям град. И не е ясно дали в този равнинно-степен район изобщо има сериозни укрепления.

Там е кръстовището на Днепропетровска и Запорожка област и тази линия се приближава до река Днепър на север от Запорожие и на юг от град Днепър (приблизително по средата между тях).

За провеждането на такова мащабно настъпление на Руската федерация ще са й необходими големи подготвени резерви. Дали разполагат с такива ние не знаем.

Другият вариант, изискващ по-малка армия от руснаците е да се съсредоточат върху нахлуването към Константинопол от юг и север, като едновременно с това „пробват“ отбраната на украинските въоръжени сили западно от Селидово в посока към Днепропетровска област. И ако тя не се окаже достатъчно силна, тогава могат да съберат резерви, за да направят пробив и тук.

Настъплението на руснаците към Запорожие и Днепър (на тези два големи града се крепи логистиката на целия южен фронт на украинските въоръжени сили и през тях минава пътят към десния бряг на Днепър) е многократно по-опасно за Украйна от всякакви движения на руската армия в Донбас, пише „Страна“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.