Volkswagen закрива три крупни завода в Германия, съкращава 50 хиляди служители и намалява заплатите

Автомобилният концерн Volkswagen ще съкрати минимум 50 хиляди работни места, като затвори най-малко три свои големи завода на територията на Германия, съобщава вестник BILD.

Председателят на работническия съвет на групата Даниела Кавало обяви, че работодателят вече е информирал служителите си за съответните планове.

Според Кавало първи ще бъде затворен завода в Оснабрюк, който наскоро загуби договора си за поръчки от Porsche.

По-рано стана известно, че бордът на германския автомобилен производител обсъжда съкращението на до 50 000 служители.

„Мениджмънтът е съвсем сериозен в намеренията си. Това не е просто обичайното дрънкане на оръжие при преговорите за колективните договори“, заяви тя. По думите ѝ от съкращението ще бъдат засегнати всички заводи на VW в Германия. Заплатите на останалите работници и служители ще бъдат намалени „за постоянно“ с 10% и замразени за 2025-2026 г., а ръководството планира да премине към аутсорсинг или изцяло да пренесе в чужбина цели отдели и сектори.

В главния завод на VW във Волфсбург от 70 000 служители 40 000 са ангажирани с административна работа, а бордът на директорите вече е решил да намали административните си разходи с 20%.

Повече от 10 000 служители в заводите в Емден и Оснабрюк също ще бъдат съкратени – производствените им мощности не са достатъчно натоварени, което не позволява на предприятията да станат печеливши. Нещата не вървят добре и в завода за производство на компоненти в Залцгитер (от където ще бъдат освободени 7 500 работници).

VW възлагаше надежди на нарастващото търсене на електрически превозни средства, за производството на които оборудва два свои завода – в Цвикау и отчасти заводът си в Хановер. Но конкуренцията на китайските електрически автомобили така и не позволи на немския автомобилен концерн да реализира на печалба това свое начинание.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. РУСИЯ ИМ СПРЯ ОСНОВНИ СУРОВИНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО ,ГЕРМАНИЯ КОЯТО ГИ ПОЛУЧАВАШЕ КАТО ПОДАРЪК.
    ШОЛЦ Е НА ЧЕТИРИ ПЪЛЗЯЩИ КРАКА ПРЕД ПУТИН .АКО ИМ СПРЕ И ГАЗТА ГЕРМАНИЯ Я ЧАКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА,
    ТАКАВА КАКВАТО МЕРКЕЛ ПРЕДИЗИВИКА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.