Укpaинcки вoeнeн eкcпepт: Пoлoжeниeто на BCУ в Дoнбac е кpитичнo, pycнaцитe щypмyвaт чeтиpи гpaда едновременно

Украинският военен експерт Олег Стариков алармира, че положението на украинските въоръжени сили в Донбас е критично тежко. В момента там руснаците щурмуват четири града едновременно, предава Telegram каналът First.

Според Стариков властите в Киев умишлено премълчават истинското състояние на нещата на фронта, а в медиите по всякакъв начин отклоняват вниманието на аудиторията от важните теми, като „подхвърлят“ разсейващи тези.

„Първият град, в който руснаците напредват и съвсем скоро ще падне, е Торецк, вторият такъв град е Часов Яр, третият град е Селидово, който е обсаден и вече можем да го броим за превзет от руснаците… и четвъртият град е Курахово, в покрайнините на който днес руските сили вече се закрепиха. Преди два-три месеца казах, че имаме тактическа криза на едно направление, но сега вече те са четири! И забележете, че дори не споменавам Купянското направление, чийто южен фланг вече е в оперативно обкръжение и скоро ще отстъпи отвъд река Оскол, оставяйки източнобережните квартали на гр. Купянск на руснаците. Не коментирам и Запорожкото направление, където руснаците провеждат разузнаване с бой, подготвяйки скорошното си масирано настъпление! Затова сега съм по-критичен към политическото ни ръководство, отколкото към военното. Защото заради него в момента сме в това окаяно положение, защото политическата целесъобразност през целия период с изключение на първата година от войната, беше по-важна и беше над военната необходимост“, обяснява той.

Стариков подчерта, че превземането на тези четири града от руснаците няма да доведе до срив на фронта, но е сигнал за отслабените сили на украинската армия и за това, че защитните възможности на украинския фронт вече се „смаляват“.

„Изтегляме се назад. Руснаците ни изтласкват от най-добрите ни и надеждни защитни съоръжения и укрепени райони и ако продължим да отстъпваме така, скоро няма да има за какво да се хванем! Стратегията на противника сега е да не прави фронтални пробиви на оперативно ниво. На тактическо ниво прави пробиви, те са на по 10-15 километра, но на оперативно ниво (до 40 км) руснаците не ги правят и няма и да ги направят. Тоест, на изненадващи контраатаки и обкръжаване на врага не можем да разчитаме. Стратегията на руските сили е такава, че бавно ни изтласкват от заетите отбранителни укрепления. Знаят, че ако ни изтласкат от гъсто застроения и пресечен от хълмове и оврази Донбас, после в полето ние няма да имаме къде да се закрепим.

Относно превземането на Селидово и Угледар – какво направиха в Угледар? Те обградиха града от три страни. Не от четири, въпреки че имаха тази възможнност, а само от три страни, като оставиха един път, давайки възможност на угледарския ни гарнизон да се изтегли от града. И Угледарският гарнизон се изтегли без бой, за да не бъде обкръжен!“ – продължава специалистът.

По думите му, руснаците вече използват масово тази тактика с цел да запазят ресурсите си, по-специално войниците си. А освен това с тази тактика те унищожават и морала на въоръжените сили на Украйна.

Сега сме свидетели как направиха същото и в Селидово. Обградиха града от три страни, а вчера и от югозапад, пробивайки по железопътната линия и взимайки село Вишнево. Оставиха на украинския гарнизон само един път – за изтегляне към Покровск и едва тогава удариха града челно. Във Вишнево има железобетонен завод, има някаква вилна зона. Вече са влезли там. И когато започнаха да обкръжават Селидово и от четвъртата му страна, нашите частите виждат, че във всеки момент ще бъдат напълно обкръжени и започнаха да напускат града. Такова нещо силно се отразява на морала и бойното състояние на личния състав! Тази руска тактика влияе на морално-боевото състояние. Кой иска да остане в един обсаден град и да умре там?“ – завърши Стариков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.