Pycкитe вoйcки пpeвзеха Maкcимилянoвкa. BCУ отстъпват гр. Ceлидoвo зapaди опасност от пълно oбкpъжeниe

През изминалото денонощие части на групировките войски „Юг“ на Въоръжените сили на Русия са превзели селището Максимиляновка, което отстои на 5 км. от гр. Курахово, предава ТАСС, като се позовава на данни от Министерството на отбраната на Москва.

„В резултат на активните действия на подразделенията на групировката войски „Юг“ беше освободено селището Максимиляновка в Донецката народна република“, се казва в разпространения текст.

Тази нощ украинските въоръжени сили започнаха да се изтеглят от гр. Селидово заради надвисналата опасност от пълно обкръжение на 23-хилядния преди войната град, пише Telegram каналът „Военная Хроника“.

Военните наблюдатели от канала съобщават, че 10-хилядния гарнизон в града и околностите му е започнал да се изтегля на малки групи пеша през полетата в посока Покровск под ударите на руските дронове и артилерия. Градът е в оперативно обкръжение, двата пътя, които водят на север към Покровск са под денонощния огневи контрол на руснаците, затова войниците на ВСУ бягат без военната си техника от танкове и бронетранспортьори, а полето наоколо е осеяно с трупове.

Ситуацията в района на Селидово е почти същата като при Авдеевка: останало е голямо укрепление, но по фланговете му няма сравними по качество и площ укрепления, които да го поддържат. В резултат на това руснаците заобикалят града и го обкръжават. Прегрупирането на онези украински войници, които успеят да избягат вероятно ще бъде в Покровск, където ще бъдат съсредоточени новите основни усилия на отбраната на ВСУ. Южният фланг на отбраната на Покровск обаче вече е изяден“ от руската армия.

На фона на масовото отстъпление на украинските войски от укрепените им райони в Донбас под напора на руската армия, все повече подразделения на ВСУ заплашват с бунтове. Атмосферата е взривоопасна. Днес Воюващата на Харковското направление 143-та бригада на ВСУ заплаши командването, че ще напусне позициите си.

Войници от 143-та пехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са заплашили командването да напуснат масово позициите си на Харковско направление, тъй като им липсват офицери и боеприпаси, разкри източник на РИА Новости.

„Според украинските военни те нямат с какво да защитават позициите си от руските танкове, тъй като киевският режим е хвърлил всички налични резерви и оръжия в Курска област“, твърди събеседникът на медията.

По думите му украинските военнослужещи се оплакват, че имат малко офицери, недостиг на БпЛА, противотанкови системи и боеприпаси, а в подразделенията „вече се наблюдава масово дезертьорство“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.