Opбaн: 3aпaдът губи в кoнфликтa в Укpaйнa, избрахме нeycпeшнa cтpaтeгия

Европейският съюз и западните страни губят в конфликта в Украйна, както се вижда от ситуацията на бойното поле. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в публикувано в четвъртък интервю за немския новинарски портал The Pioneer, което той е дал на 14 октомври по време на посещението си в Берлин.

„Ние губим. И някои трябва да понесат отговорността си за това. Много европейски лидери, начело с Европейската комисия, решиха да влязат в тази война, като застанаха на страната на Украйна и й предоставиха безвъзмездна финансова подкрепа. Ние действаме така, сякаш това е наша собствена война. Сега вече стана безпощадно ясно, че ние губим. Това означава, че сме избрали неуспешна стратегия в тази война, а също и че сме избрали да застанем на губещата страна. Впрочем, това беше ясно от самото начало“, каза ръководителят на унгарското правителство.

Отговаряйки на въпрос какво трябва да се направи за разрешаване на украинския конфликт, унгарският премиер заяви: „Решението на Запада да прекъсне всякакви контакти с Русия е рядък случай в историята на войните – да няма контакт между воюващите страни. Откритото и демонстративно обявяване, че не искаме да разговаряме с руснаците, беше голяма грешка“.

Унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за германското издание The Pioneer каза, че Украйна е територия, която е оспорвана от стотици години.

Орбан подчерта, че Унгария никога не е била част от Съветския съюз и на нейна територия не е живяло рускоговорящо население, за разлика от Украйна, която има дълга история на оспорван статут. Тези обстоятелства, според него, значително отличават Украйна от Унгария.

„Изненадан съм, че германците не виждат, че губим в Украйна. Ако погледнете фактите, това ще стане очевидно. Ако погледнете военната ситуация на фронта, събитията, които се случват, размера и реалните възможности на двете враждуващи страни ще стане ясно, че сме на губеща пътека“, добави Орбан.

„Моето предложение с една дума: прекратяване на огъня. Бих искал да убедя и украинците, и руснаците, че е по-добре да се съгласим на прекратяване на огъня сега, което ще създаде поле за преговори. Нито Киев, нито Москва са доволни от тази идея. И едните, и другите вярват, че времето е на тяхна страна”, коментира Орбан.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.