Maщaбнo pycко нacтъплeниe! Pycнaцитe пpeвзexa 70 % от Topeцк и cтигнaxa нa 2 км. от гp. Kypaxoвo

Тази сутрин с яростен щурм руските сили превзеха 3 квартала в гр. Торецк в ДНР и вече контролират над две трети от неговата територия. Това обяви лидерът на ДНР Денис Пушилин пред медиите, предават ТАСС и РИА Новости.

„Повече от две трети от града [Торецк с руско име Дзержинск] вече са освободени. Тази нощ момчета ни с героични усилия изхвърлиха врага от високите сгради в центъра на града и напредват“, заяви той. Под контрола на ВСУ остават северните квартали, но защитата им е много отслабена и вероятно до дни ще освободим и тях“, заяви Пушилин.

По думите му окончателното превземане на 60-хилядния град ще намали броя на обстрелите на ВСУ срещу съседния 300-хиляден град Горловка.

„В превзетите квартали има няколко гнезда на съпротива на ВСУ. Обкръжили сме ги и в момента прочистваме тези райони. Там нашите военнослужещи се придвижват стъпка по стъпка“, заяви още той.

Пушилин отбеляза, че руските бойци вече контролират повече от 70 процента от Торецк (с руско име Дзержинск), въпреки че украинската армия продължава да прехвърля резерви от Константиновка.

Две трети от Торецк, чието руско име е Дзержинск, са вече под контрола на руската армия

„Ако говорим за плътността на бойните действия в града, често сега, особено при „прочистване“ на високите сгради, се сблъскваме със ситуации, при които в една многоетажна сграда нашите части са разположени в единия вход, а в съседния вход има още противници. Но стъпка по стъпка нашите бойци неутрализират и унищожават противника“, добави той.

По думите му, най-малко хиляда цивилни са останали в града. Те не са пожелали да напуснат, а са останали да чакат освобождаването на града от руските сили.

„Разбира се, сега е трудно да ги евакуираме на безопасни места, но доколкото е възможно, разбира се, нашите военни им предоставят цялата необходима помощ. Съвсем скоро Торецк ще бъде освободен, чакам още новини от Министерството на отбраната, защото ситуацията в момента е много динамична“, заяви Пушилин.

Според доклада на Министерството на отбраната на Руската Федерация през изминалия ден частите на групата „Център“ са подобрили ситуацията си по фронтовата линия, разбили са формирования от седем украински бригади и са отбили девет контраатаки. В тези битки украинските въоръжени сили са загубили около 465 войници, бронирана бойна машина Kirpi турско производство, четири автомобила, гаубица Д-30 и противотанково оръдие „Рапира“, се отбелязва в съобщението.

Торецк е мощен укрепен район с развита железопътна мрежа, където украинските бойци са се укрепили от 2014 г. Именно оттук ВСУ извършваше в продължение на 10 години редовен обстрел по Горловка – един от най-големите градове в Донбас.

Поемането на контрол над града ще улесни снабдяването на руските войски по пътния участък Донецк-Горловка-Бахмут, а също така ще им позволи да навлязат в тила на украинската групировка в Часов Яр от запад. Освен това оттук може да се развие офанзива на северозапад – към агломерацията Славянск-Краматорск-Константиновка.

Пак днес, на 15 октомври руските сили са се приближили на два километра от стратегическия за украинската отбрана град Курахово в южната част на Донбас, съобщава военният кореспондент и анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Немският журналист предава на живо от фронтовия град, в който преди войната живееха 18 000 души. „В началото на октомври руснаците направиха пробив, превзеха село Островское на брега на Кураховския язовир. Сега те се намират само на два километра от града и продължават да напредват.

„Обстановката в Курахово става много тежка заради големия пробив, който руснаците направиха тази нощ. Въпреки добре укрепените райони около града, те пробиха през много тясна ивица земя покрай язовира, дълга около 6-7 километра и тази сутрин се озоваха пред Курахово“, обяснява Рьопке.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.