„Демокрацията“ в България

Информирам се от няколкото останали независими сайта у нас за социологическо изследване на „Медиана“, проведено в периода 8-13 октомври.

„Данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност (а донякъде и благодарение на нея) няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство… Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената „политическа криза”. То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство.“

Два са показателите, които говорят дали в една държава има или няма демокрация. Единият е медийният плурализъм, разбиран като възможност да се представят различни гледни точки за обществените процеси. Вторият е „представителството“. Давам пример – ако 60 % от избирателите искат добри отношения с Русия, респективно са против санкциите, респективно са против изпращането на оръжия за Украйна, а само 10 % „ споделят такава позиция, то адекватно представителство няма. Ако 17% от гражданите искат България да напусне Европейския съюз (https://www.gallup-international.bg/48930/bulgarians-believe-in-democracy-world/), а 0 % от депутатите споделят такава позиция, за какво представителство говорим? По този показател е ясно, че у нас демокрация няма. По първия показател – медиен плурализъм – също няма демокрация. Основните медии отстояват едни и същи позиции и дискриминират всяко различно мнение.

Сравнявам със Сърбия. Нашите журналистически папагали обичат да говорят за „режима на Вучич“. Знаят ли те, че най-силната телевизия в Сърбия, особено при горещи социални проблеми, е силно опозиционна – това е TV N1. Собственикът й Драган Шолак го разкъсват официозните медии, но това не му пречи да бъде основният медиен опозиционер в Сърбия? То и на нашата NOVA Шолак е собственик, но тук поведението му е съвършено различно.

Юрий Борисов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ПРЕВРАТА НА БКП ОЩЕ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛ.
    ИМА ОЩЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ И КРАДЕНЕ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.