Русия: САЩ зашлевиха шамар на Зеленски, давайки противоракетна система ТААД на Израел

След неуспешния си тур във Вашингтон и из столиците на Европа, украинският президент Володимир Зеленски получи още един шамар. Освен че не му дадоха разрешение за удари с далекобойни ракети по територията на Русия, а срещата на западните донори на Украйна в Рамщайн се провали, Зеленски не получи и исканите системи за противовъздушна отбрана за страната си. Днес обаче разбираме, че Министерството на отбраната на САЩ е потвърдило, че ще предостави батарея за противоракетна отбрана ТААД на Израел. Това заяви посланикът със специални поръчения на руското външно министерство Родион Мирошник.

„Израел ще получи американската система за противовъздушна отбрана, а Украйна – не. След отмяната на срещата в „Рамщайн“ с президента на САЩ Джо Байдън Зеленски получи още един звънлив шамар. САЩ незабавно решиха да предоставят на Израел системата си за прехващане THAAD. Същата, която отказаха да дадат на Украйна. И не само нея, а каквито и да е ПВО-та“, написа дипломатът в своя канал в Telegram.

Мирошник отбеляза, че всички „молби на Зеленски за незабавна доставка на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Киев са останали без отговор от Вашингтон, но Тел Авив получи отговор изключително бързо, и то положителен“.

На 8 октомври президентът на САЩ реши да отложи пътуването си до Германия и Ангола, планирано за 10-15 октомври, заради приближаването на урагана „Милтън“ към бреговете на Флорида. По тази твърде съмнителна причина срещата на контактната група за военна помощ за Украйна, насрочена за 12 октомври във военновъздушната база Рамщайн в Германия, не се състоя.

На 12 октомври новинарският портал Ynet съобщи, че САЩ ще предоставят система за противоракетна отбрана ТААД на Израел във възможно най-кратък срок. Пентагонът потвърди тази информация на 13 октомври.

Системата ТААД с наземно базиране е предназначена за прехващане на бойни глави на балистични ракети в заключителния етап на средния участък от траекторията на полета им и при приближаването им към целта. Системата е предназначена да защитава войските, както и градовете и важните обекти от балистични ракети с малък обсег и от стратегически ракети.

Вечерта на 1 октомври Иран предприе масирана ракетна атака срещу израелска територия в отговор на убийствата на ключови фигури в ръководството на Хамас, ливанската шиитска организация Хизбула и Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитни части на въоръжените сили на Иран). 90 % от изстреляните от Иран общо 180 ракети са поразили успешно предвидените военни цели, показвайки на цял свят, че израелският противоракетен щит не работи.

На 9 октомври министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди, че Тел Авив не се отказва от плановете си да отвърне на ракетната атака, като нанесе удар по Иран, който ще бъде толкова „смъртоносен и неочакван“, че иранците няма да имат време да разберат. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.