Pycките войски превзеха половин Topeцк, стартираха мащабна офанзива в Чacoв Яp

Руската армия е поела контрола над повече от половината от град Торецк в Източна Украйна, съобщи украинската местна управа, цитирана от ДПА. „Грубо, украинската армия държи около 40 % от града, а останалата част е окупирана от руснаците“, каза ръководителят на градската военна администрация Васил Чинчук пред украинската телевизия.

В силно разрушения град, който преди войната наброяваше 60 хил. души население, текат кръвопролитни сражения. Руснаците атакуват с планиращи бомби и ФАБ-ове, разрушавайки сградите преди офанзивата на пехотата.

Руските войски вече контролират центъра на града.

Тази сутрин руските сили започнаха мащабна офанзива и срещу съседния град Часов Яр, който се намира на отстояние почти 20 километра от Торецк. Двата града са последната сериозна преграда пред руската армия преди агломерацията Славянск-Краматорск-Константиновка.

Повече от две години и половина Украйна се защитава от руската инвазия с решаващата помощ на Запада. Въпреки украинското настъпление на руска територия в Курската област през август, тази маневра не успя да отслаби руския натиск по основните фронтове и украинската защита в Донбас е на път да рухне.

Вчера, на 11 октомври, руските войски започнаха големи контраатаки в Курска област и за броени часове си върнаха контрола върху нови 10 селища в района. Има сведения за голямо обкръжение на украински войници край село Зелений Шлях.

През последните 10 години Украйна превърна Торецк в непревземаема крепост на километри от големия град Горловка (част от ДНР). След началото на руското нахлуване Торецк се превърна в основен стълб на тежко укрепената отбранителна линия на Киев в Донбас. 

За руските сили превземането на града ще отвори пътя им за директна атака от юг срещу последната крепост на ВСУ в Донбас – агломерацията Славянск-Краматорск-Константиновка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.