ЧОВЕКЪТ СИ Е ПЛАТИЛ

Българи, прочетете що за официална паметна записка получих не от крайпътно кръчме в Столипиново, а от ръководството на Народна Библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Две думи предварително.

Подир безброя от разобличителни статии срещу плагиатора П. Серафимов с прозвище „спароток“, които публикувах в „Словото днес“, сайта на СБП, „Скандално.нет“, „Нова Зора“ и в почти всички по-важни електронни издания, смятах, че шампионът по кражби на интелектуална собственост, засрамен е избягал от България, обесил се е на юдинска маслина или е отишъл в манастир (спаротоко, „върви в манастир“! ). Вместо това, плагиаторът, „жизнен като тарантула“ ( метафора от „Стрихнин в супата“ ), преди няколко дни триумфално обяви в социалните  мрежи, че осиновилото го издателство „Атеа“ урежда на 10 октомври в Народна Библиотека – Пловдив „традиционната среща с негови почитатели“ и „премиера“ на новата му „книга“ „Корените на българския език“. Как невежа, неподушил средно и висше учебно заведение, невладеещ българския правопис и правоговор, може да издава „книга“ за корените на езика ни, е въпрос с ясен отговор. Това е поредният алманах с плагиати, издаден под името на фалшивия „историк“. Но как този сурогат, зад който стоят неясни сили и интереси, може да бъде представян в Библиотеката, носеща името на Патриаха на българската литература? Кой допуска за поредна година този фарс, при който безбожниците ( Атеа – atheismus ) обгръщат с ореола на „автор“ и „откривател“ едно объркано същество с измислена биография, фъфлещо с тежък говорен дефект няколко назубрени псевдонаучни фрази и „отговарящо“ на няколко предварително уговорени въпроси? Изпратих възмутено писмо до директора на Пловдивската Библиотека, г-н Димитър Минев, с настойчива молба да прекрати веднъж завинаги тая гавра с ръководения от него уважаван културен институт и с пловдивската общественост. Потърсих г-н Минев по телефона. Секретарката ми съобщи, че той ще отсъства известно време и ме посъветва да препратя писмото си до зам. директора г-жа Лесенска. Е, препратих го. И ето какъв шедьовър на абсурда получих в отговор:

„Относно: Питане от 07.10. 2024 г. и 08.10.2024 г., отправено към ръководството на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив

Уважаема госпожо Върбанова,

Като главен специалист „Връзки с обществеността“ при НБ „Иван Вазов“ – Пловдив Ви информирам, че Библиотеката е публична институция и всеки гражданин има право да ползва свободно фондовете й, както и да има достъп до публичните пространствата на територията на нейната сграда. Конферентната зала е едно от тези публични пространства, които се отдават под наем съгласно Ценоразпис, приет от Общински съвет Пловдив. НБ „Иван Вазов“ няма участие в събитията на ползвателите на залата – външни институции, организации, частни лица и т.н. Не е организатор и не участва в подбора на техните събития, както и няма отношение към тяхното отразяване в традиционните или социалните медии, съответно – ползвателите на помещенията не са гости на Библиотеката.“

(Неукият самозван историк и плагиат-рецидивист Павел Серафимов – Спароток е адтор на няколко книги с исторически конспирации, претендиращи да са истинската история на българите и европейците. Лицето е спонсорирано от американски фондации като „Америка за България“ и други европейски глобалистки фондации. И това никак не е случайно. Според псевдоисторическите теории на лицето българите не са славяни и въобще славянски етнос няма и никога не е съществувал. Населението на Европа е автохтонно – нито един от днешните европейски народи не е дошъл от Азия… и въобще такова нещо като Велико преселение на народите не е имало. и пр. безумни тези, целящи да откъснат етническата и духовна връзка на българи, сърби и пр. славянски народи с Русия. И в по-глобален контекст – да представят европейските народи от ЕС като свръхчовеци, нямащи никаква родствена връзка с „подчовеците“ от Азия – европоцентричен расистки модел-б.р.) НО ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ПИСМОТО ОТ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ – ПЛОВДИВ“:

Съкрушителна логика! „Отговорът“ от името на ръководството на Библиотеката, е подписано от някоя си Елка Куманова – „главен специалист за връзки с обществеността“. Какъв, по дяволите, „главен специалист“ за връзки с обществеността“ е нужен, след като самите библиотеки още в древността са създадени като медиатори между книгата, знанието и обществото на четящите люде? Нима всеки служител във всяка библиотека не е „връзка с обществеността“? Самото определение на длъжността „главен“ специалист“ предполага наличието на цяло котило „неглавни специалисти“ под негово разпореждане – плъхчета – нищоправци, натикали се на службица, за да получават сигурна заплатка и да дочакат блажена пенсийка. Представете си какви непотребни тунеядци глозгат културния бюджет – но не за тях в момента иде реч. 

Бях шокирана, омаломощена, от назидателния тон на писмото и от срамното му съдържание. Това писмо в на всеуслушание заявява, че всичко на тоя свят е стока, която се продава по ценоразпис, без продавачът ( без малко да напиша „продажникът“ ) да се интересува от личността на купувача и от последствията от сделката. Поръчваш – плащаш. Пито – платено.  Писмото с вадеща очите арогантност приравнява културата с ресторантьорството и с долнопробния бардак. Защото дори уважаващият себе си сутеньор не продава плътта на проститутката на всеки скитник, който му покаже банкнота. Дори публичният дом спазва известни хигиенни правила.

Не знам какви „кумани“, узи и печенеги са завладели културния живот в Пловдив, но е потресаващо превръщането на достойнството на един културен институт в звонков „еквивалент“. Наблюдаваме такава черна метаморфоза в Народния театър, който вече трябва да се нарича „Ахмед Доган“, „Джон Малковиц“ или „Битпазар“, а да не позори името на народния поет Иван Вазов. Същото се случва в и Разград, и в Смолян. И вероятно на десетки места, които още се спотайват неосветени. Лицата, назначени да печелят духовен престиж за България, източват бюджета й и продават „културните й пространства“. Търговци в храма. От написаното от г-жа Куманова, излиза, че и терористи от Идил могат да си правят сбирките в Пловдивската Библиотека, стига да платят „по ценоразпис“. И мутри могат да думкат чалга до дупка, щом вадят пачки – „по ценоразпис“. Да, всякакъв погром над елементарния морал, всякакъв абсурд вече е възможен в България, но такъв открит цинизъм в пряк текст досега не ми бе изпращан – в писмо лично до мен. И с такъв чугунен тон на епохално превъзходство. 

Не вярвам, че Община Пловдив едностранно е наложила позорните си решения на служителите на Пловдивската Библиотека. Смятам, че това е „взаимноизгодно“ действие на общинарите и ръководството на Библиотеката, поругаващо основните принципи на изграждане и съществуване на културните институти – в България и в света. 

На пловдивската културна общественост препоръчвам да обсипе с аплодисменти плагиатора П. Серафимов (спароток). Защо не? Човекът си е платил.

Автор: Милена Върбанова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. Малко разсъждения:
    Какво казва уикипедия за думата “толерантност” в медицината:” Означава неспособност на организма да отличава чуждите и враждебни клетки от своите. Това състояние се постига чрез постепенно съсипване чрез отровни лекарства на имунната система на организма, и довеждането й до апатия и безразличие. Пълната толерантност означава смърт.”!
    Да потърсим Библията:
    “ Което ви говоря в тъмнина- разгласявайте го на видело; и което чуете на ухо, разгласявайте от покривите.”
    Матей 10:27
    Не на последно място:
    “Никой не може да служи на двама господари, защото или единия ще намрази, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Няма как да служите на Бога и на мамона.”
    Матей 6:24
    В тази връзка- ясно е, че трябва да изградим здрав имунитет срещу туморите, делата им да бъдат осветлявани и да реагираме срещу продажниците на мамона и парите!
    Време е да се организираме срещу тумора!
    Крадците, измамниците, продажниците!
    Като същия от публикацията!
    “Спароток”- крадец, измамник, плагиат!
    Продал се на м@мона!

  2. Добавям и това:
    В християнството “толерантност” НЕ СЪЩЕСТВУВА!
    Има ясни и точни правила: осъждащи мъжелоството, краденето, убийството, тщеславието, алчността, блудството, чревоугодието и т.н.
    Т.е.- християнството има имунитет!
    Ние имаме ли?
    Ако попитам 10 от вас- кои са ценностите им.
    9 няма дори да разберат какво ги питам.
    Кои са вашите морални ценности, приятели?
    Кой е компасът- според който определяте- това да- това не?
    ?
    Ако поне един смелчага-мъжкар застане и каже поне десет- признавам го!
    Поне десет:)

  3. Какво очаквате да се случи, мили мъже(да ме прощават изключенията), когато ви закарам на стадиона и сте аут преди първата обиколка?
    Когато ми се биете в гърдите- и като видите кон бягате- докато аз го яхвам?
    Когато ми се дзверите за казарми- а на стр@лбището умирате и инструктора ви се хили- ква е тая жена?!
    Или когато питате майка ви къде да ме заведете-за да затвърдите комплексите си с пари и ресторанти?
    Не разбрахте ли, че никакви пари не могат да ви направят ВЪЛЦИ?
    Нито никакви игри не могат да ви направят ВЪЛЦИ?
    Че вие ме докарахте да съм по-голям мъж от вас, понеже сте абдикирали от ВЪЛЦИТЕ?!
    Връщайте се в глутницата и ставайте отново ВЪЛЦИ!

  4. Скъпа г-жо Милена Върбанова-явно ще се видим на седми, ако е рекъл Бог.
    Нямам никакво намерение да се калям тук повече.
    Бъдете жива и здрава!
    Нека бъде по Божията воля!
    С помияри работа нямам-надушвам ги от далече!
    Амин!

  5. Доц. д-р м.н. Лудко Делилудков - психиатър каза:

    ДО МИНА:

    Драга Мина,
    Кога за последно си посещавала психиатър? Не знам кога точно е било това, но в твоя случай имаш нужда от спешна и неотложна среща с психиатър, и съответното лечение в психиатрично лечебно заведение. Видно е, че твоето състояние прогресивно се влошава.На пръв поглед прилича на шизофрения. Употребяваш ли някакви наркотични субстанции?
    Баба Милена(Върбанова) и тя има спешна нужда от среща с психиатър, да знае. Лекар специалист ще я прегледа и съответно ще й предпише лекарства, които редовно да ги приема. Може да има известно подобрение. Поне няма да чува гласове и няма да има видения.

    Поздрави:
    доц. Делилудков,

    • “Докторе”- в коя клиника работиш, или си от контингента-пациентския?
      Разбирам те- там всички са делилудкови-принципът е- който пръв хване бравата- сещаш се, нали си “доцент”.
      Та, като отвори дума- ти каква доза квет*@пин и хл*рпр@мазин изписваш?
      Най-вече ме интересува как процедираш с кататония с изразена ехолалия и ехопраксия?
      Чакам отговор- ДОЦЕНТЕ!

      • За твоя радост, “доценте”, който слагаш запетайка пред “и”- работя в тази област-та да си дойдем на думата: Къде преглеждаш и поставяш “диагнози”?
        Едни колеги се поинтересуваха от “компетенциите” ти…
        Даже май се сещаме за теб- случайно да си пътувал до Монтевидео?

  6. Скъпа Мина, благодаря за коментарите и подкрепата.Тоя карикатурен помияр е милионното доказателство за дебилизма на българското общество. Това е сива мишка, която на светло се крие по ъглите, а на тъмно, зад компютъра и анонимността – се чувства могъща – да плюе. Могъщият непобедим анонимен плюещ дебил. Скоро тия дебили, които си изкарват хлебеца с тролстване, ще пукнат от глад, защото господарите им няма да имат никаква нужда от тях. Ще почнат да падат бомбите, ивтернет ще изчезне. Ерата на идиотизма ще приключи и ще настъпи така необходимият Апокалипсис – за да де отървем от мършата. А на 7 непременно ще се видим, стига само паплачта, която устройва гаврата с България, да не ни е измамила с датите. Желая Ви всичко най-добро.

    • Благодаря Ви, позволявам си да направя коментар за Апокалипсиса- и това не е само мое мнение: към края му сме, предстои връзването на зв@ра.
      Просто “те” не го разбират- преминаха фазата на гняв, отричане, в момента са във фаза “пазарлъци”, след което следва “приемане”.
      Не вярвайте на мен-описано е в Откровение.
      Малко им остава. Случват се световни геостратегически промени.
      С уважение и преклонение пред делото Ви,
      сигурна съм, че историята ще си каже думата!
      “Не в силата е Бог, а в правдата”- Св. Княз Александър Невски
      П.П.
      Чест и почитания и към разгласяването на случая с катедралата от г-жа Дърева.
      “Защото всичко скрито ще излезе наяве и всяко тайно нещо ще се разкрие.”
      Марко 4:22

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.