Датският Politiken: Военни кораби на САЩ с изключени транспондери са били в района на „Северен поток“ малко преди експлозиите

Няколко дни преди експлозиите, които разрушиха двата руско-германски газопровода „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, положени на дъното на Балтийско море, военни кораби на ВМС на САЩ са били в района. Те са изключили транспондерите си (електронни устройства, излъчващи определен сигнал) и когато капитанът на пристанището в Кристиансьо е отишъл при тях, защото е предположил, че корабите са претърпели инцидент, ВМС на САЩ не са допуснали катерът му да се приближи и са го помолили да се върне незабавно.

Това пише вестник Politiken, един от най-влиятелните вестници в Дания, като се позовава на изявлението на капитана на пристанището там, Джон Анкер Нилсен.

„Четири или пет дни преди експлозиите на „Северен поток“ капитан Джон Нилсън тръгна към едни съмнителни кораби с катери на спасителната служба на Кристиансьо. Причината беше, че няколкото кораба там бяха с изключени транспондери. Оказа се, че това са кораби на Военноморските сили (ВМС) на САЩ. И когато капитанът със спасителната служба се приближиха до тях, бяха помолени от военноморското командване да се върнат“, пише Politiken.

По-рано американският разследващ журналист Сиймур Хърш също представи такава версия на събитията. Според него взривните устройства са били заложени от американски водолази през лятото на 2022 г. по време на военноморското учение BALTOPS 22, след това са били дистанционно взривени от норвежките въоръжени сили през есента на същата година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.