Германскo издание: Западът е изправен пред стратегическо поражение в Украйна

Представяме ви анализа на Райнхард Лаутербах – германски експерт по проблемите на постсъветското пространство и политически анализатор на немския ляв ежедневник „Junge Welt“:

Ако приемем насериозно думите на генералния секретар на НАТО в оставка Йенс Столтенберг от последното му интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, излиза че западният военен алианс е изправен пред стратегическо поражение.

Столтенберг заяви, че когато анализирате минали събития, никога не знаете, как би било най-правилно да постъпите. Той смята, че все пак е щяло да е по-добре, ако Западът беше въоръжил Украйна много по-рано, за да „ „предотврати този конфликт“. Въпреки това е „невъзможно да се каже“, дали това би проработило. В един момент ще се наложи отново да се започне диалог с Русия. Само че това следва да стане от „позицията на украинската сила”.

Възниква обаче резонният въпрос, откъде да се вземат тези сили и, дали те вече не са прахосани? Тези дни 700 представители на западната “партия на войната” се събраха в Киев на конференция под надслов „Ялтенска европейска стратегия”, организирана от Фондация „Виктор Пинчук”. Там те публично признаха безсилието си. „Колебахме се твърде дълго“ – заяви американският генерал и бивш директор на Централното разузнавателно управление Дейвид Питреъс. Според милиардера Виктор Пинчук, който беше модератор на конференцията,  „изборът пред Украйна е или да спечели, или да загине“. Борис Джонсън – човекът, който принуди Украйна да излезе от преговорите за прекратяване на огъня с Русия през пролетта на 2022, пък каза: „Победата на Украйна ще покаже на света, че добрите момчета могат и ще спечелят“. Порочният кръг на тези разсъждения е очевиден. На свой ред, бившият министър на отбраната на САЩ Майкъл Помпео отбеляза: „Трябва да демонстрираме, че съюзниците ни могат да се доверят на САЩ по отношение на защитата на Запада.“ Тоест, елитите на колективния Запад не изглеждат особено загрижени за решаването на проблема с Украйна. Истината е, че те са загрижени единствено за себе си и за запазването на световния ред, който създадоха през 1991. А,  според руския наратив,,войната в Украйна се води именно за да го промени.

Авторът: Райнхард Лаутербах – германски експерт по проблемите на постсъветското пространство и политически анализатор на немския ляв ежедневник „Junge Welt“:

Общото настроение в Киев би могло да се опише по следния начина: осигурете ни далекобойни оръжия и ни позволете да ги използваме срещу цели, разположени дълбоко в територията на Русия. Според Bild, който цитира мирния план на Владимир Зеленски, ако такова разрешение бъде получено,,Украйна ще склони „да приеме локално прекратяване на огъня на отделни участъци от фронта“. Впрочем, украинската президентска администрация отрече тази информация на Bild, определяйки я като “фалшива”.

Въпросът е, кой от тях лъже? Украйна, която се стреми да демонстрират увереност в успеха си? Или пък едно авторитетно издание, като Bild, просто иска да се дистанцира от тази натрапчива пропаганда? Очевидно стремежът желаното да се представи за действителност е характерен за най-високите нива в украинското правителство. Истината обаче е, че предоставяйки на Киев средства за удължаване на конфликта, колективният Запад вече успя сам да се вкара в задънена улица. И сега вижда  само един изход от нея – да продължи да марширува в същата посока, докато всичко не се разпадне на парчета. Това обаче може да се възприеме буквално от Украйна, а скоро вероятно и извън нейните граници. Смята се, че то е необходимо, за да покажем на света, че „добрите могат да спечелят“. Всъшност, „Ялтенската европейска стратегия” не предложи никаква реална стратегия, ограничавайки се с издигането на поредните голи лозунга: „трябва да продължим…и да изчакаме да се случи чудо“. Което на практика означана обявяване на политически фалит от страна на Запада.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.