Фицo ще посети Mocква за 80-годишнинaтa от края на BCB: Да не забравяме, че свободата дойде от Изток

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви в ефира на предаването „Съботни диалози“, че възнамерява да посети Москва през следващата година по повод честванията там на 80-годишнината от края на Втората световна война.

„Питам, кой ще ме спре догодина, когато се навършват 80 години от края на Втората световна война, да отида на тържествата и да се включа в манифестацията в Москва? Кой ще ме спре? Аз със сигурност ще съм там? Това е история – преди 80 години Съветската армия ни спаси от фашизма. Какво общо има отбелязването на това велико събитие със сегашното време и днешните ни спорове и отношения с Русия?“, каза той.

Премиерът заяви, че няма да позволи да се забрави, че „свободата дойде от изток“.

Роберт Фицо неведнъж се е противопоставял на военната помощ за Украйна. Той също така отбеляза, че не подкрепя членството на страната в НАТО и би използвал правото си на вето, ако такъв въпрос бъде разгледан.

Освен това министър-председателят заяви, че Братислава е заинтересована от добри отношения с Москва и обеща да работи в посока задълбочаване на тези взаимоотношения. Той нарече диалога между двете страни жизнено необходим и добави, че е пагубно за Европа да продължава да се преструва, че Русия не съществува заради конфликта в Украйна.

Преди месец Фицо обяви, че Западът е затънал в лицемерие и лъжи, защото, от една страна, помни жертвите във ВСВ и престъпленията на нацизма, а от друга – днес прави безпрецедентни компромиси с нацизма и расизма, като толерира нацистките режими в Украйна и Израел и си затваря очите пред техните чудовищни прояви. 

По думите му, за Украйна воюват „нацистки войски“, но западната общност се прави, че не забелязва това.

„Всички говорим за фашизъм, нацизъм и в същото време мълчаливо толерираме какви образувания има в Украйна, напълно ясно е, че те принадлежат към групировки, които днес са забранени и ги смятаме за опасни. Въпреки, че това е геополитически сблъсък, на никого не му пука за истината и морала – Западът просто се е съсредоточил върху това да победи на всяка цена, без значение че воюва с ръцете на нацистки режими като киевския и този в Тел Авив“, заяви Фицо.

Той отбеляза, че парадоксално думата „фашист“ днес „в Словакия най-често се произнася от либералите и глобалистите, които същевременно са и най-яростните поддръжници на Украйна“.

„Щом някой има различно мнение от тяхното, каквото и да е то, те веднага го наричат фашист. Затова не искам да припомням за жертвите тук с патетични думи, а призовавам към действие. Западните държави трябва ясно да кажат, че войските, които използват нацистки символи и често се държат по този начин, не могат да се бият в Украйна и не могат да имат подкрепата на Запада“, добави Фицо.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.