Песков: 3aпaдът пpинуждава Pycия към повишена готовност да приложи разпоредбите на ядpeнaтa си дoктpинa

Все по-нарастващата намеса на 3апада в конфликта в Укpaйна принуждава Pycия да повиши нивото си на готовност да приложи разпоредбите на актуализираната си ядрена доктрина. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитpий Пecков в разговор с журналиста на ВГТРК Пaвел 3аpyбин.

„На фона на нарастващото участие на 3апада в конфликта в Украйна ние вземаме все повече решения с нарастваща готовност да ги изпълняваме“, отбеляза говорителят на Кремъл. В компетенциите на руските военни е да определят конкретни поводи за прилагането на тези разпоредби, добави Песков. „Те следят внимателно какви именно западни оръжия се използват и как се използват. Именно те регистрират и докладват когато има пряко участие на страните от колективния Запад в конфликта в Украйна и няма да отслабят вниманието си“, подчерта той.

„Трезвите глави“ на Запад приеха предупрежденията от Руската федерация, докато „лудите глави“, въпреки нашите сигнали, продължиха политиката си на все по-голяма ескалация. Решенията и действията на вторите наложиха Русия да коригира ядрената си доктрина, отбеляза прессекретарят на руския президент. „Трезвите глави чуха (сигналите на Русия), безразсъдните глави продължават тази безразсъдна политика, която може да има много, много негативни последици за всички“, каза говорителят на Кремъл.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин предупреди Запада, че според предложените изменения в доктрината Русия може да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети и ще приема всяко нападение срещу нейна територия, подкрепено от ядрена държава, за съвместно нападение.

Промените в руската ядрена доктрина са последната червена линия на Москва пред САЩ и съюзниците им. С нея Русия дава сигнал, че ще отвърне с ядрено оръжие, ако те позволят на Украйна да поразява цели дълбоко в руска територия с далекобойни западни оръжейни системи.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.