Лавров пред ООН: САЩ и Великобритания подготвят Европа за самоубийствена авантюра срещу Русия

Лондон и Вашингтон подготвят Европа за „самоубийствена авантюра“ срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в своя реч на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

„Обявена е целта за нанасяне на стратегическо поражение на Русия – също като операцията, която Лондон и Вашингтон планираха през май 1945 г., планирана от тях още преди края на Втората световна война – операцията за унищожаване на Съветския съюз, наречена „Немислимото“. Тогава те пазеха този свой план за операция в строга тайна. Но днешните англосаксонски стратези не крият плановете си. Вярно е, че засега те очакват да победят Русия чрез ръцете на нелегитимния неонацистки режим в Киев, но вече подготвят Европа да се хвърли в самоубийствена авантюра“, каза външният министър на Русия.

Лавров припомни „безсмислието и опасността на самата идея някой да се опитва да се бори до победа с една ядрена сила, каквато е Русия“. „Също толкова безсмислено е и заклинанието на западните господари на Киев, че може да преговаря с Русия за мир само, ако е по прословутата „мирна формула“, добави той. 

Руският външен министър каза още, че предложението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за възстановяване на глобалното сътрудничество не може да бъде осъществено по вина на Запада.

„Подобно на Кофи Анан и Бан Ки-мун навремето, настоящият генерален секретар представи своята инициатива под лозунга за рестартиране на глобалното сътрудничество. Лозунгът е добър, кой може да възрази. Но за какво глобално сътрудничество можем говорим, когато Западът потъпка всички онези ценности на глобализацията, за които ни говореше толкова години от всички трибуни, убеждавайки ни, че те ще осигурят равен достъп на всички до благата на съвременната цивилизация?“, каза той.

Лавров отбеляза, че Гутериш говори за глобално сътрудничество на фона на санкционната война на Запада срещу поне половината от държавите в света и превръщането от САЩ на долара в оръжие. Западните държави искат да превърнат и самата ООН в инструмент за прокарване на личните си интереси, посочи министърът.

Според руския външен министър, ако генералният секретар на световната организация призовава за рестартиране на международното сътрудничество, нейният секретариат трябва да насърчава обединяващи идеи и да предлага компромиси, а не да измисля оправдания за въвеждането на изгодни за Запада разкази.

Лавров подчерта, че все още е възможно да се вдъхне нов живот на ООН, но това може да стане чрез възстановяване на доверието, основано на принципа на суверенно равенство на всички държави, а не чрез откъснати от реалността срещи на върха, в които участват само САЩ и западните им партньори и никой не проявява интерес към заключителните им декларации.

Той също така отбеляза, че Москва е поела инициативата за формиране на архитектура на равноправна и неделима сигурност в ЕврАзия, отворена за всички държави и организации на континента.

Източници: ТАСС, „Известия“, Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.