Bloomberg: Съюзниците на Украйна нямат пари, доставките на оръжия са под заплаха

Военната помощ за Украйна от западните партньори за следващата година е застрашена и под голям въпрос, тъй като някои от страните-членки на ЕС и НАТО изпитват сериозни затруднения със събирането на необходимите суми пари, а други отказват да увеличат досегашния обем на финансирането към Киев, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници

Американското издание пише, че Украйна изпитва трудности в опитите си да убеди западните си съюзници да изпълнят по-рано поетите от тях финансови ангажименти. На този фон военно-промишлената машина на Кремъл изпреварва неколкократно възможностите на Украйна и нейните съюзници да купуват боеприпаси, ракети и друго оборудване за отблъскване на атаки на руската армия. 

Изданието отбелязва, че по-голямата част от западната военна подкрепа, на която разчита Украйна за 2025 г. е свързана със споразумението на страните от Г-7 да й предоставят заеми на стойност от 50 милиарда долара. Сумата представлява конфискуваната от Запада печалба от лихвите на замразените руски активи. Това споразумение обаче трябва да се одобри и от ЕС, а там нещата са под въпрос.

Съюзниците все още обсъждат подробностите по споразумението, а САЩ искат да са сигурни, че Унгария няма да блокира тази мярка в ЕС. Крайната сума може да бъде по-ниска, ако страните не постигнат консенсус. 

Но дори и да бъде постигнато споразумение и 50-те милиарда долара потеглят за Украйна, те пак няма да са достатъчни, за да обезпечат войната на Киев през следващата календарна година, така че съюзниците ще трябва да се бръкнат с поне още два пъти по толкова пари. 

Назряващата парична криза в западните държави идва в опасен момент за Украйна и може да принуди страната да започне преговори от отслабнала позиция, като се вземат предвид руските победи на фронта през последните месеци, отбелязват източниците на Bloomberg.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. С други думи усрайна разчита на това, че западно-европейския клон на хазарската мафия ще й подари откраднатите от Русия пари.
    ШИБАНИ НАЦИСТКИ УРОДИ! На европа не й пука за вас. Те винаги са ви мразили. Вие сте пушечно месо в започнатата от евреите война срещу православието. Когато Русия ви ИЗТРИЕ от лицет о на Земята те ще си намерят други будали.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.