„Дойче банк“: Германската индустрия се връща към кризата от 1945 г.

Индустрията на Германия, доскоро най-мощната икономика в Европа, е близо до повратна точка и отбелязва най-големия си срив от 1945 г. насам. „Към днешна дата, както е било и през 1945 г., ние вече не можем да говорим за силата, слабостите, развитието или прогреса на германската икономика, а единствено за нейното съществуване и оцеляване като такава“, пише Berliner Zeitung.

Ръководителят на икономическия отдел в „Дойче банк“ Робин Винклер в интервю за германското издание направи крайно песимистична прогноза, анализирайки днешната криза в германската индустрия. Според експерта днешният голям спад съвсем скоро ще се превърне в безпрецедентен срив, който може да се сравни само с опустошението от 1945 година при капитулацията на Третия Райх. Винклер прогнозира, че икономическият крах на Германия ще настъпи след не повече от година или максимум година и половина.

Всички структурни кризи на 20-ти век, според Винклер, не могат да се сравняват със сегашната, която е много по-дълбока и ще продължи много по-дълго.

Сегашната ситуация напомня началото на 80-те години на миналия век, когато енергийният шок и глобалната конкуренция поставиха германската индустрия на ръба на оцеляването. Сега обаче ситуацията може да е още по-сериозна поради икономическата политика на правителството, смята германският икономист.

Винклер обяснява, че много големи германски производители вече са обявили сериозни съкращения на работници заради главоломното увеличение на цените на енергията и спада в експортните доставки, дължащ се на все по-свиващия се външен пазар за немска продукция, заради тяхната неконкурентноспособност. Пример за тази тенденция са Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen.

Вече се забелязва, че икономическата политика на „отвръщане от Русия“ и нейния петрол и газ има последици за Берлин. Не е възможно да се заменят доставките от Изтока, а американският скъп газ не само не спаси, а даже влоши ситуацията, поставяйки страната и нейната икономика на ръба на оцеляването.

В момента почти нищо не може да се направи, смята Винклер, освен ако Германия не се върне към евтините енергийни доставки. Това е единственият вариант за спасение, но той няма да бъде одобрен от германското правителство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Нещастната германия отдавна е бита карта.
    Сега тя е турско-ислямско гето, което се подчинява на евреите.
    За да угоди на америка германия започна да лансира еврейския клоун-наркоман, участва в саботажа на собствената си индустрия и ограби собствения си народ с помощите пращани за евреина зеленски, с които той си купува имоти, в които да живее, ако се измъкне жив от ситуацията. Смешни, жалки и импотентни сте, когато внасяте Хасан, Мохамед и Али за да има кой да опложда фригидните ви жени.
    Събудете се! Бийте шута на урсулата дер лайно и се въздигнете като Европейска сила.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.