WSJ: САЩ са разочаровани от плана на Зеленски за победа на Украйна

САЩ са разочаровани от плана за победа на Украйна, който днес Зеленски ще представи официално в Белия дом, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Администрацията на Байдън е запозната предварително с рамката на плана на Киев за победа във войната срещу Русия и е дълбоко разочарована от това, че в него няма цялостна стратегия, а е само „препакетирана молба“ за повече оръжия и отмяна на ограниченията за удари по Русия с ракети с голям обсег.

В продължение на месеци Зеленски наричаше своя план „основа за победата над Русия“ и поиска да запознае президента Байдън с подробностите по него. Това ще се случи официално днес, в четвъртък, на среща между двамата в Белия дом. Но правителствени експерти и Пентагонът вече са запознати в детайли с него.

Високопоставени представители на САЩ и ЕС, запознати с контурите на плана, твърдят, че документът не предлага ясен и конкретен път към победата на Украйна, особено при положение, че руската армия постига постоянни успехи на бойното поле.

Украйна се надяваше на безусловната подкрепа на САЩ до края на конфликта, но сега двете държави се намират на решаващ етап от военния конфликт без обща визия за това кога и при какви условия трябва да приключи той..

Зад кулисите Зеленски прави максималистично предложение с надеждата, че САЩ и техните съюзници ще дадат на Киев всичко, което поиска.

Сегашното състояние на фронтовите линии обаче разочарова висшите помощници на Байдън. Те се надяваха да чуят от Зеленски някакъв действително конкретен, детейлен и печеливш план, който администрацията на Байдън да подкрепи, защото до края на мандата ѝ остават само 4 месеца. А вероятният печеливш на президентските избори през ноември Доналд Тръмп дава всички индикации, че ще спре напълно подкрепата за Украйна и ще приключи войната.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.