Москва пред ООН: Западът да отстрани Зеленски по мирен път, за да спре войната в Украйна

Русия обяви в ООН, че ще продължи военните действия в Украйна, ако Западът продължи да възпрепятства усилията правителството в Киев да бъде свалено по мирен път. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на реч на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предаде РИА Новости.

„Ние винаги сме се отнасяли с уважение към украинците, те са братски народ, с който ни свързват неразривни исторически връзки. Но ако западният лагер продължи да възпрепятства нашето желание и това на населението на Украйна, да се отървем мирно от този „раков тумор“, какъвто се явява настоящият киевски режим, ние ще продължим нашата СВО, за да решим тази задача по военен път“, предупреди той. 

Както подчерта Небензя, Русия винаги е живяла в мир с Украйна, която по дефиниция е многонационална държава с много етноси в нея, включително и руския. Но няма как Русия да понесе превръщането на тези стари руски земи в неонацистка русофобска държава с планове за присъединяване към военния блок НАТО. 

Дипломатът също така призова Киев „възможно най-бързо“ да приеме реалистични параметри за дългосрочно решение на кризата по мирен път и да не се плъзга към нереалистични „планове за победа“. 

Часове по-рано в свое изказване на заседание на Съвета за сигурност на ООН Зеленски се обяви против преговорите с Русия за разрешаване на конфликта в Украйна. В речта си той отново потвърди, че Украйна е готова на споразумение с Русия само според неговата „формула за мир“. Формула, която повечето анализатори определят като крайно нереалистична, тъй като тя предвижда „Украйна да се присъедини към НАТО, а Русия да се изтегли от всички окупирани от нея украински територии до границите от 91 г.“. В това число и от Крим.

Във вторник Зеленски заяви в интервю за ABC News, че неговият така наречен „план за победа“ на Украйна не би следвало да възпрепятства преговорите с Русия за мирно уреждане на конфликта. Зеленски обяснява, че планът му за победа е насочен към укрепване на въоръжените сили на Украйна. Според него този план е насочен към бързо прекратяване на конфликта, а не към удължаването му с още няколко години. 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изявленията на Зеленски за неговия „план за победа“, отбеляза, че Русия е наясно със същността на правителството в Киев, наясно е кой и с каква цел и задачи го инсталира на власт. Затова Москва ще продължи военните действия до постигне на всичките си цели.

Изказването на Василий Небензя пред ООН анализира доц. Александър Сивилов:

Русия ще продължи специалната си военна операция в Украйна, докато не бъде сменено нацисткото правителство в Киев и не се отхвърли възможността за влизане на страната в НАТО, обяви пред ООН руския представител Василий Небензя. Как вижда Русия развитието на конфликта? Защо Зеленски заговори за „принуждаване на Москва“ към мир? Кой би могъл да бъде посредник в подобни преговори? Вижте анализа на доц. Александър сивилов във видеото.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.