Командирът на „Пятнашка“: Напреднахме с 50 км. в ДНР след атаката на ВСУ в Курска област

Киев изпрати повечето си резерви да нахлуят в Курска област, което позволи на руските войски да прегазят дълбоко ешелонираните укрепления на ВСУ в Донбас. В определени участъци навлязохме на повече от 50 км в дълбочина. Превзехме градове-крепости и други укрепления, които бяха строени и укрепвани в продължение на 10 години, разказа пред ТАСС командирът на международната бригада към руската армия „Пятнашка“ Ахра Авирдзба с позивна Абхаз.

„Те изпратиха тук, в курското направление, цялата си резервна техника, изпратиха я за пробив. Всичко изгоря. ВСУ понесоха тежки загуби в техника и хора, които можеха да използват за отбраната на Донбас. Сега вече нямат достатъчно време и ресурс да създадат нови подразделения, които биха могли да забавят нашия настъпателен устрем в ДНР. С безумната си и лишена от военна логика офанзива в Курска област украинските войски пострадаха много тежко и намалиха многократно възможностите си. По-рано напредвахме в Донбас с по едва няколко километра на месец, а само през последния месец след атаката на ВСУ срещу Курска област, нашите сили напреднаха с повече от 50 километра в Донбас“, каза Абхаз.

Той обясни, че сега руските войски уверено се придвижат напред в ДНР, тъй като отбраната на противника там буквално се е разпаднала. Войниците им изоставят цели градове-крепости и тежко укрепени райони, които са изграждали в продължение на 10 години и нямат време да изградят нови отбранителни линии. Отделно, вече нямат резерви, защото всички налични такива те хвърлиха и изразходваха в Курска област. 

„Ако тук, в Курска област, само нашето подразделение на FPV (част от международната бригада към руската армия) изгори 70 техни машини, от които четири или пет танка, то сметнете сами колко други са изгорели. Ако към това прибавим и нашата денонощно работеща артилерия, плюс авиацията ни, която на няколко пъти порази огромни техни струпвания на жива сила… Така че… в Курска област те вече загубиха 80 процента от техниката, която им беше дадена в последно време. Тя беше изгорена и остана тук“, казва Абхаз.

Освобождаването на селата Борки, Дарино и Николаево-Дарино в Курска област е от стратегическо значение, тъй като води до скорошно пълно обкръжаване на украинската групировка, която нахлу в Курска област каза още пред ТАСС командирът на интербригадата, в която служат сърби, италианци, французи, кубинци и представители на десетки други народи, обединени от желанието си да помогнат на Русия. „Освобождаването на Борки и Дарино беше стратегически важно за нас, тъй като двете селища до границата са от двете страни на гърлото на бъдещия котел, а ВСУ отдавна не са врели в котел, така че ние ще им създадем котел“, заяви Абхаз. Той добави, че част от международната бригада към руската армия е била прехвърлена от друго направление и заедно с други руски подразделения са освободили село Борки. „Първо заблудихме противника, че ще водим позиционна война, но в последния момент направихме рязка маневра и го ударихме от другата страна“, каза командирът на бригадата „Пятнашка“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.