Грузия прие закон за семейните ценности, който забранява гей парадите

Грузинският парламент прие днес на последно, трето четене закона за „семейните ценности и закрилата на непълнолетните“, който ще наложи строги ограничения на ЛГБТ+ пропагандата. Законът ще предостави на властите законово основание да забраняват гей парадите и публичното използване на знамето с цветовете дъгата – някога символ на детството, а днес – на ЛГБТ+ общността, а освен това ще наложи и цензура върху пропагандни филми и книги с xoмoceнcyалнo съдържание.

Лидерите на управляващата в Грузия партия „Грузинска мечта“ изтъкват, че законът е необходим за да се опазят традиционните морални ценности в Грузия, където православната църква се ползва с голямо влияние.

НПО-активисти твърдят, че мярката е насочена към мобилизиране на консервативна подкрепа за правителството преди парламентарните избори на 26 октомври в Грузия – страна, която доскоро беше в зоната на влияние на Запада и дори обяви намерение да се присъедини към Европейския съюз, но през последните 2 години се преориентира към Русия.

Тамара Джакели, директор на активистката организация „Тбилиси Прайд“, финансирана от американски фондации, каза, че този грузински закон, който затвърждава съществуващата забрана на еднополовите бракове и забранява операциите за смяна на пола, ще обезсмисли работата на активистката ѝ група и тя ще престане да съществува.

„Този закон е най-ужасното нещо, което се е случвало на ЛГБТ+ общността в Грузия“, каза 28-годишната  Джакели пред Ройтерс и добави: „Най-вероятно ще трябва да прекратим дейността си. Няма как да продължим да работим“.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили, която е критик на „Грузинска мечта“, но има само церемониални функции, предупреди, че ще наложи вето на закона. „Грузинска мечта“ и нейните съюзници обаче разполагат с достатъчно депутати в парламента, за да преодолеят ветото ѝ, посочва Ройтерс.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.