Столтенберг: Съюзниците от НАТО сами ще си решават дали да позволят на Украйна да използва техни ракети с голям обсег срещу Русия

Каквито и да било конкретни решения за позволяване на Украйна да изстрелва ракети с голям обсег по територията на Русия трябва да бъдат взети от отделните съюзници, заяви вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. „Конкретните решения за това как да бъдат използвани техните оръжия трябва да бъдат взети от отделните съюзници. Съюзните държави в НАТО имат различни политики по този въпрос“, посочи Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича скоро, заяви, че приветства разговорите относно това дали да се даде разрешение или не на Украйна да изстрелва западни ракети с голям обсег дълбоко във вътрешността на Русия. Украинският президент Володимир Зеленски настоява съюзниците на Украйна да й позволят да използва тези ракети.

Британският премиер Киър Стармър и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха разговори във Вашингтон в петък относно това дали да позволят на Киев да използва ракети с голям обсег срещу цели в Русия. Но след срещата не беше съобщено за никакво тяхно решение по този въпрос.

„Приветствам тези разговори, но отделните съюзници сами взимат финалното решение дали да предприемат подобна стъпка“, подчерта Столтенберг пред радио Ел Би Си.

Някои американски представители са дълбоко скептично настроени по въпроса. Те смятат, че позволяването на Киев да стреля с такива ракети няма да промени значително ситуацията на бойното поле, отбелязва Ройтерс. 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ако позволи на Украйна да нанася удари по руска територия с ракети с голям обсег западно производство, Западът влезе в директна война с Русия с всички произтичащи от това последствия.

Запитан относно евентуални руски ответни мерки, ако подобно нещо се случи, Столтенберг каза, че по време на война всяка една опция крие риск. 

„Но аз продължавам да вярвам, че най-големият риск за нас, за Обединеното кралство, за НАТО, би бил, ако президентът Путин спечели в Украйна“, добави той.

Коментарът на Скандално.нет:

Столтенберг ни каза, че отбранителният съюз НАТО и отделните му членове работят на принципа: Всеки сам си преценя дали да нападне някоя държава или не. Значи ли това, че когато нападнатата държава отвърне на удара и обстреля въпросната натовска държава с Искандер-и или Кинжал-и, останалите членки на алианса сами ще си преценяват за чл. 5? Защото иначе излиза, че една членка може да поведе война с друга държава, но когато нея я атакуват НАТО трябва да я пази. Тази формулировка обаче вече излиза напълно от дефиницията „отбранителен съюз“. Агресивна, нападателна държава в отбранителен съюз, прави целият съюз нападателен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. На това абсолютно кретенско предложение, очаквам цялата наша евроатлантическа общност, начело с доказаният Борисов, Пеевски и Гнома да предложат България да бъде първата, която да одобри такива удари.Тагарев, Соломончо,Ристето и много други ще се напикаят от радост и ще заслужим любовта на нашите англосаксонски покровители, които са готови на всичко сами за да ни опазят от Рашките.По голямо безумие в тоя век не съм видял, и НЯМА ПАРТИЯ КОЯТО ДА ОБЯВИ, ЧЕ РУСИЯ НЕ НИ Е ВРАГ И НИЕ НЕ ИСКАМЕ ЧУЖДИ ВОЙСКИ У НАС. КЪДЕ Е БСП-ТО БЕ НАРОДЕ, КЪДЕ Е СЕГА И ВЪЗРАЖДАНЕ, НЯКОЙ ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СКОЧИ, СЛЕД УКРАИНА НИЕ СМЕ СЛЕДВАЩИТЕ ТРЕСКИ ЗА ИЗГАРЯНЕ. И ВЕЧЕ НЯМА НИКАКВО ВРЕМЕ, НЕ ГОДИНИ, НЕ МЕСЕЦИ, НЯМА И ДНИ.

  2. Какъв риск има за Европа и в частност за Англия, за Франция и за Германия, ако Русия върне цялата територия населена с руско население при себе си.За какво трябва да се тревожат американците, чиято територия е на няколко хиляди километра, за какво освен за досегашната си доминация.Ами руснаците имат и ум и кураж и национално достоинство и не искат да бъдат ПОДЛОГИ.

  3. Е хайде една информация, която не можем да видим в нашите ГНУСНИ медийни парцали от днес 17 septembre 2024. „Des sous-marins nucléaires russes ont encerclé le Royaume-Uni“ Руски ядрени подводници обградиха Великобритания. Това веднага след като Ингилизите настояват за атаки на руските градове с тяхното оръжие, за което коя да страна от НАТО можела да даде разрешение. Англия, като най-гадния враг на Русия от векове, ще отнесе първа справедливия гняв на руснаците, макар, че целите ще бъдат само военни, щото Руснаците са човеци, не зверове, каквито са били англичаните.

  4. Оказва се, че Канада вече е изявила желание да одобри използуването на специалните ракети за бомбардиране на руските градове въпреки последното предупреждение на Путин.“UK’s Starmer, Canada’s Trudeau, Pressure Biden to Escalate with Russia Despite Putin Warning of ‘War’ with NATO“ И това при тоталната мобилизация, която прави Русия и ядрените подводници, които са обградили Великобритания за нанасяне на наказателен удар.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.