Берлин: Не доставяме на Киев далекобойни оръжия за удари по Русия. Рим: Не сме разрешили на Киев да използва наши оръжия извън територията на Украйна

Дискусиите за възможността да се удари дълбоко в територията на Русия със западни оръжия не засягат германските ракети, които сме дали на Украйна, тъй като Германия не е доставяла системи с голям обсег като САЩ и Великобритания. Това заяви на брифинг официалният представител на германския кабинет Щефен Хебештрайт. Часове по-късно и Рим заяви, че не е позволявал на Киев да използва негови оръжия извън пределите на Украйна.

„В качествено отношение предоставените от нас ударни системи са различно оръжие от това, което се обсъжда в момента (…)“, подчерта говорителят на германския кабинет. Така че, според него, Берлин „няма какво да добави“ към вече казаното по-рано относно германските оръжия, прехвърлени на Киев. „Оръжията, за които сега водят дискусия Съединените щати и Великобритания, са тип оръжия, каквито ние не сме доставили. Техният обхват надвишава многократно обхвата на това, което ние сме доставили“, отбеляза говорителят на кабинета в Берлин. Хебештрайт посочи, че оръжията с най-голям обсег, които Германия е прехвърлила на Украйна, са ракетни установки HIMARS (с обсег до 100 км) и самоходни оръдия Panzerhaubitze 2000 (с дължина на полета до 40 км).

Говорителят също така отбеляза, че германското правителство не дава оценка на думите на руския президент Владимир Путин за последствията от евентуални удари със западни системи дълбоко в територията на Русия, но смята за необходимо да вземе предвид неговото изявление. „Имаме голям опит в общуването с руския президент и изявленията, които прави, трябва да се взимат под внимание“, добави той.

Рим не е давал съгласието си на Киев да използва оръжията, които му е предоставил, извън границите на Украйна. Това заяви междувременно министърът на външните работи и вицепремиер на Италия Антонио Таяни. „Италия не е давала разрешение да се използват нейни оръжия извън Украйна“, отговори той на репортери, запитан ще премахне ли Италия ограниченията към Киев да не използва ракетите й с голям обсег за удари дълбоко в руска територия. Тази перспектива се обсъжда на Запад, включително в САЩ.

По-рано в. „Дейли телеграф“ съобщи, че британският премиер Киър Стармър и президентът на САЩ Джо Байдън по време на днешната си среща във Вашингтон може да обсъдят дали да разрешат на Украйна да използва британските ракети с голям обсег „Сторм Шадоу“. 

По-рано руският президент Владимир Путин каза пред репортери, че Украйна без помощта на Запада не е в състояние да изстрелва и управлява далекобойни ракети, с които да нанася удари дълбоко в територията на Руската федерация, тъй като за това се нуждае от разузнавателни данни от сателити и полетни задания. Руският лидер отбеляза, че страните от НАТО в момента не просто обсъждат дали да разрешат на Киев да използва западни оръжия с голям обсег срещу Русия: те по същество вземат решение дали да се включат пряко във война с Русия или не. Путин посочи, че отговорът на Москва ще е въз основа на заплахите, които ще бъдат създадени за Руската федерация.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Дибелия ще го видят.
    Май в Откровение пишеше нещо за един Ангел- който хвърлил един камък в морето и потопил едни…
    :)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.