„Икономист“: Отбраната на ВСУ в Донбас се разпада, войници масово бягат от фронта, а Киев хвърля неопитни пехотинци

Украинските войски търпят огромни загуби, включително и заради масовите бягства на войници от фронтовата линия. Командването хвърля неопитни пехотинци в най-ожесточените битки – тези в Донбас, но тези подкрепления в крайна сметка биват напълно унищожавани, пише британското издание „Икономист„.

Александър, офицер от 79-та украинска бригада, всеки ден наблюдава бойното поле край фронтовия град Курахово на екраните от контролната зала. Руснаците са пред украинските позиции, но често сеят хаос на няколко километра зад тях. Просто намират пробойни в нашите оредели войници и преминават зад гърба ни, казва той. За оскъдния брой войници на украинските въоръжени сили, заемащи разпръснати позиции по разтегнатата фронтова линия, това най-често е мисия с един изход – летален. На всеки 18 руски войници се падат по двама бойци от украинските въоръжени сили.

Юрий, войник от 59-та бригада, базирана близо до Украинск, казва, че загубите на украинските въоръжени сили са чудовищно големи. Подкрепленията от неопитни пехотинци, изпратени от 71-ва украинска бригада, са били напълно унищожени.

 „За три дни стоте души от бригадата станаха нула. Някои избягаха, други умряха.“

Ситуацията остава нестабилна. Руснаците атакуват и превземат успешно пътищата, водещи към Покровск.

„Борихме се с всички сили и се принудихме дори да хвърлим в окопите нашите специалисти по логистика и инженерните войски“.

За войниците на юг между Угледар и Курахово вероятността от обкръжаване буди тревога, въпреки че засега има само намеци за това. Пътищата, по които по-рано ни снабдяваха с боеприпаси и храна, вече не са под наш контрол.. Магазините и кафенетата в Курахово са затворени.

„Невъзможността да си вземеш чаша кафе може да не изглежда като най-големия проблем“, казва командирът на 21-ва бригада, „но е знак, че ситуацията се влошава“.

За тези край Курахово, където населението преди е било 21 хиляди, но е спаднало до 3 хиляди, най-очевидните промени са в логистиката. Камионите с гориво, транспортните средства и щабовете напуснаха града, криейки се от затягащата се руска примка. Снабдяването се забавя като за получаване на минохвъргачки или противотанкови ракети Javelin е нужен в най-добрия случай ден – ден и половина.

Последните седмици руският натиск става все по-силен и широкообхватен. Руските сили обкръжават целия защитен вал на ВСУ от Покровск до Угледар, където има изградени стотици укрепени райони. Това, според войниците от украинските въоръжени сили, показва, че противникът им е бил подсилен с нови резерви. Разтегнатият като ластик фронт от Курск до Херсон дава на руснаците повече възможности за атака, което най-ясно се вижда в Донбас, казва Майк Темпер, командир на минохвъргачна батарея на 21-ви батальон.

„Те използват численото си предимство, за да намират пролуки в нашата защита и да ги разпробиват и разширяват, където могат“.

Руснаците използват също и предимството си в дроновете и средствата за радиоелектронната борба. Това е особено забележимо в тяхната система за търсене и унищожаване, която съчетава модерни разузнавателни дронове с ударни дронове, артилерия и самолети.

„Физикът“, танкист от 68-а егерска бригада, казва, че руската авиация и артилерия реагират почти мигновено; всичко, което се движи и не е защитено, се унищожава. Танковите екипажи на бригадата му сега основно работят като част от статични артилерийски части, действащи от закрити позиции и много по-назад в тила, тъй като всеки танк, който излезе напред моментално бива поразен.

„Физикът“, чийто прякор идва от времето, когато е бил учител по природни науки в Херсон, казва, че слабостта на Украйна може да се обясни с проста формула: липса на хора плюс липса на боеприпаси. Според него тези две неща са свързани пряко едно с друго:

Когато Конгресът на САЩ спря продажбите на оръжие за шест месеца – от октомври 23 г. до март, 24 г., Украйна беше принудена да компенсира липсата на достатъчно оръжия и муниции като хвърли повече хора в окопите.

„Когато нямахме снаряди, използвахме повече пехота на фронта, за да спрем пробива, което означаваше загуба на много опитни войници и въобще – на много повече войници от руснаците“.

Провалът на програмата за мобилизация на Украйна още повече изостри проблема с количеството на войниците на фронта.

Александър от 79-и полк казва, че неговата бригада вече е загубила повече войници през 2024 г., отколкото през предходните 18 месеца.

Според Майк Темпър ключът към задържането на Украйна в играта е грижата за хората, което означава ВСУ да бъдат по-гъвкави в задържането на територии. Той казва, че Украйна не може да спечели наложеното й от Русия състезание по касапница. Александър се чуди дали не е пропуснат моментът за смяна на стратегията на Украйнските въоръжени сили с по-гъвкава партизанска тактика.

„Най-лошото е, че всички сме свикнали със смъртта“, казва Александър. „Понятията човешки живот, човешка загуба, човешка кръв. Тези неща вече не ги възприемаме като трагедия, а само като статистика“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.