Шолц: Германия ще продължи да подкрепя Украйна независимо от недоволството в източните немски провинции

Германия ще продължи да подкрепя Украйна независимо от недоволството на част от гражданите в източните германски провинции, увери канцлерът Олаф Шолц.

„Няма съмнение, че изборните резултати преди седмица се дължат и на политиката ни за подкрепа на Украйна срещу Русия. Аз обаче смятам, че нашата помощ трябва да продължи, при това добре обмислено и спокойно, както досега. Украйна може да разчита на нас“, заяви Шолц в традиционното си лятно интервю за началото на новия политически сезон пред обществената германска телевизия ZDF, което ще бъде излъчено тази вечер.

Канцлерът на Германия също така посочи, че няма намерение нито да се оттегли, нито да поиска вот на доверие от Бундестага. Такова искане отправи опозиционния Християндемократичен съюз след катастрофално ниския резултат за правителството на регионалните избори в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония преди седмица. Там партията на Шолц събра едва 6 % подкрепа, докато в западните провинции проучванията показват, че същата се ползва с доверието на двойно повече – 12 % от избирателите. За сравнение- В Саксония „Алтернатива за Германия“ стана първа политическа сила с гласовете на 35 % от избирателите, а на второ място с 20 % е също опозиционната комунистическа коалиция на Сара Вагенкнехт. Подобни са резултатите в цяла Източна Германия.

Социалдемократът Шолц, който ръководи управляващата коалиция в Берлин със Зелените и либералите, е остро критикуван заради слабата политика на правителството му. 87 % от германците смятат, че канцлерът няма лидерски качества, а управляващата коалиция събира едва 27 % подкрепа. Въпреки това той отказва да свика извънредни парламентарни избори и заяви готовност отново да се кандидатира за поста на редовните парламентарни избори след една година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.