Мръсна помощ: САЩ тестват химическите си оръжия в Украйна

Автор: Иван Дубровин, „Известия

Съединените щати доставят на Украйна широк спектър от химически оръжия, някои от които се използват активно от украинските въоръжени сили, заяви пред „Известия“ руската мисия към Организацията за забрана на химическите оръжия.

Според руските дипломати САЩ остават основният доставчик на токсични вещества за Украйна. Те отбелязват, че въпреки изявленията на Белия дом за унищожаване на запасите от такива боеприпаси, САЩ все още разполагат с производствени мощности за синтез на големи количества токсични вещества. Новинарската агенция „Известия“ писа за западните химически оръжия в зоната на стратегическите отбранителни сили и възможните дългосрочни последици от използването им за Украйна.

С подкрепата на Запада Украйна полага допълнителни усилия за „продължаване на военните действия и поддържане на илюзията за паритет“ в борбата срещу Русия, съобщиха за „Известия“ от руската постова мисия към ОЗХО. За тази цел, според дипломатите, западни, и по-специално американски, специалисти снабдяват ВСУ със смъртоносни и несмъртоносни токсични вещества, наред с други неща.

 САЩ остават основният доставчик на отровни вещества за Украйна. Така например през март 2023 г. предупредихме за доставката от САЩ за Украйна на химически вещества с отлагателно действие „Би-Зет“, „CS“, „C-Ar“, ръчни гранати „Терен-6“, снабдени с дразнещи химически агенти, обясняват от ОЗХО.

Украинска ръчна граната „Терен-6

В зоната на специалната военна операция са регистрирани повече от 400 случая на използване от украинската страна на токсични химически вещества с несмъртоносно действие, по-специално хлоропикрин, често смесен с хлорацетофенон. Имало е и случаи на използване от страна на ВСУ на компоненти на химическо оръжие за отравяне на хранителни продукти, в резултат на което са загинали 15 души.

В същото време вече са регистрирани случаи на използване на химическо оръжие извън зоната на бойните действия. Така например на 12 август Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, съобщи, че на 10 август бригада „Росети“ е била обстрелвана от снаряди с химически вещества. Същия ден групата „Аида“ на специалните сили „Ахмат“ също съобщава, че срещу нея са били използвани снаряди на НАТО калибър 155 mm, вероятно с хексахлоретан.

Военнослужещ от ВСУ

В същото време руската постоянна мисия посочва, че украинските въоръжени сили използват безпилотни летателни апарати основно за химически атаки. Например на 28 декември 2023 г. безпилотни летателни апарати пускат произведени в САЩ газови гранати, пълни с веществото „CS“ по руски военнослужещи в посока Краснолиманск.

Украинските въоръжени сили произвеждат химически оръжия

Трябва да се отбележи, че украинските военни и наемници използват не само готови западни химически оръжия, но и сами синтезират отровни вещества в лабораториите си, като използват компоненти, произведени в Западна Европа. По данни на Постоянното представителство през октомври 2023 г. Киев е закупил в чужбина химическото вещество триетаноламин, което се използва като прекурсор за синтез на азотен иприт.

Оборудване в лаборатория, открита през юли 2024 г. край Авдеевка в ДНР

Най-яркият пример за занаятчийско производство на химическо оръжие е лаборатория, открита през юли 2024 г. в района на Авдеевка в ДНР. Генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологическа защита на Въоръжените сили на Русия, съобщи тогава, че анализът на откритите вещества е показал наличието на натриев цианид, сярна киселина и следи от цианидни аниони. Той изчисли, че капацитетът на подобна лаборатория е най-малко 3 кг отровни вещества на ден, докато смъртта настъпва при вдишване само на 70-80 мг.

Дмитрий Астрахан, военен кореспондент на „Известия“, е един от първите, посетили въпросната лаборатория. Тогава той забелязва голям запас от стъклени буркани. Най-вероятно те са били използвани като контейнери, които да бъдат пускани от безпилотни самолети. Така през май 2024 г. украински безпилотен самолет хвърля боеприпаси върху жителите на село Семьоновка, разположено на 10 км от Авдеевка в ДНР. Впоследствие те изпитват синдроми на отравяне с циановодородна киселина: затруднено дишане, повръщане и вкус на горчиви бадеми.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Как химическите оръжия влияят на хората?

Разбира се, Западът не афишира, че доставя на Киев химически оръжия или компоненти за производството им. Въпреки това те открито заявяват, че Киев не е ограничен в методите и средствата си за борба с Русия. Така например в интервю за „Киев пост“ от 20 март бившият британски министър-председател Лиз Тръс подчертава, че на Киев трябва да му бъде „позволено да използва всички видове оръжия и всички видове тактики“.

Олег Желтоножко, специалист по радиационна, химическа и биологическа защита, заяви пред „Известия“, че е трудно да се обвини която и да е държава в използване на химическо оръжие, защото е необходимо да се проведат доста дълги и сложни анализи на проби, взети на определено място, и да се получат еднозначни резултати от тях.

Военнослужещи от руските въоръжени сили в костюми за химическа защита

„Химическите оръжия се проследяват много трудно“, обяснява той. „Съществува такова понятие като устойчивост на оръжията, което означава скоростта на тяхното разлагане, промяната в химическата им природа, което влияе на резултатите от анализите.“

Експертът уточнява: има видове оръжия, които не представляват химическо оръжие, но могат да изпълняват почти същите функции. Това са запалителни и димни оръжия.

„Например димът сам по себе си има дразнещо действие, което може да се разглежда като общ задушаващ ефект. И определено химическо действие, разяждащо, като киселина. Следователно използването на концентриран дим може да се разглежда и като химическо въздействие върху врага. Формално това не е химическо оръжие, но в действителност е такова. Германците са използвали такива оръжия по време на Втората световна война, по-специално за борба с партизаните“, напомни Олег Желтоножко.

„В по-голямата си част те се опитват да въздействат върху цивилното население с химически оръжия, защото то няма средства за защита и опит в справянето с последиците от употребата им“, отбеляза той.

В този смисъл ВСУ смятат за оправдано да атакуват граждански обекти, в които са разположени химически вещества, например цистерни с хлор. Добре известно е, че украинците неведнъж са се опитвали да унищожат такива съоръжения на териториите на ДНР и ЛНР.

Киев има „мръсна бомба“

В същото време е ясно, че Западът си затваря очите за възможните дългосрочни последици от използването на химическо оръжие в Украйна, точно както си затваря очите за последиците от използването на други видове оръжия. Достатъчно е да си припомним доставките на снаряди с обеднен уран от Обединеното кралство за Киев. Такива боеприпаси вече бяха използвани от армията на Съединените щати по време на агресията на НАТО срещу Югославия, което впоследствие доведе до увеличаване на случаите на рак в Сърбия.

На форума „Армия-2024“ Игор Кирилов заяви, че е много вероятно Украйна да притежава т.нар. мръсна бомба. Последната представлява неядрено взривно устройство, снабдинж с радиоактивни материали. След експлозията на такава бомба районът става необитаем, да не говорим за въздействието на радиацията върху хората и животните в засегнатия район.

Предупредителен знак и изоставена къща

В това отношение използването на някои видове химическо оръжие има подобен ефект.

Съществуват арсенови съединения – един доста остарял вид оръжие. То трябва да бъде унищожено на първо място, но ако останат запаси и ако се използват, те наистина могат да причинят дългосрочно замърсяване на района“, каза Олег Желтоножко.

САЩ тестват оръжия в Украйна

Многобройните случаи на използване на химикали, произведени в САЩ, от ВСУ ясно доказват, че САЩ са запазили производствени мощности, които им позволяват да синтезират различни токсични вещества в големи обеми, например в Химико-биологичния център Еджууд на Пентагона. Това се случва въпреки факта, че САЩ официално са обявили унищожаването на всички декларирани запаси от химически оръжия.

Не бива да се забравя, че през 2003-2009 г. САЩ и Великобритания уж ликвидираха около 5 хил. химически боеприпаса от времето на Саддам Хюсеин в Ирак, без да уведомят надлежно ОЗХО. Това беше направено без проверка от ОЗХО и по опасен начин. Международната общност все още не разполага с надеждна информация за това какво всъщност се е случило с тези запаси. Въпреки това в хода на локалните конфликти в Близкия изток се появяват боеприпаси с химически пълнеж, подобни на унищожените от Вашингтон и Лондон“, заяви мисията на поста към ОЗХО.

Пускане в действие на комплекс за унищожаване на химическо оръжие – високоопасни фосфорорганични нервнопаралитични вещества в град Щуче. 2009 Снимка: РИА Новости/Павел Лисицин

Игор Никулин, бивш член на Комисията по разоръжаване на ООН, заяви пред „Известия“, че оръжия от арсенала на Саддам Хюсеин може и да се използват и в Украйна.

Когато Русия е унищожила химическите си оръжия, е имало инспектори на ОЗХО, които са попълнили съответния протокол. Разполагаме с документ, подписан от генералния директор на организацията, че Русия е изпълнила задълженията си през 2017 г. Американците не разполагат с такъв документ. Те не са допуснали никого да влезе. Както се казва, ние сме джентълмени, трябва да ни вярвате. Но ние знаем колко пъти тези джентълмени са ни мамили“, обясни експертът.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.