Русия: В Курска област Украйна загуби повече от 5 500 войници, 71 танка, 372 бронирани машини, три HIMARS и една MLRS

По данни на Министерството на отбраната на Русия към 24 август по време на боевете в Курска област украинската армия е загубила:

  – повече от 5500 военнослужещи;
 – 71 танка;
 – 30 бойни машини на пехотата;
 – 57 бронетранспортьора;
 – 372 бойни бронирани машини;
 – 170 превозни средства;
 – 36 артилерийски оръдия;
 – пет пускови установки за противовъздушни ракети;
 – 11 ракетни установки за залпов огън, включително три HIMARS и една MLRS;
 – седем станции за радиоелектронна борба;

 – радари за борба с батареите;

 – четири единици инженерно оборудване, включително два инженерни автомобила за разрушаване и една единица за разминиране UR-77.

Данните бяха оповестени по време на среща на Владимир Путин с ръководството на Обединената група на силите.

Президентът изслуша докладите на началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов и на началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб Сергей Рудски относно противодействието на формированията на ВСУ, навлезли в Курска област. Освен това на Путин бяха докладвани текущите резултати от специалната военна операция.

Висшите офицери докладваха на президента „за противодействието на вражеските сили, нахлули в Курска област, и за предприетите мерки за тяхното унищожаване, както и за текущите резултати от специалната военна операция“. Путин им е дал необходимите указания.

Руските въоръжени сили са отблъснали атаките на щурмовите групи на ВСУ в Курска област и осуетили опитите за нападения като противникът загуби повече от 60 военнослужещи за денонощие.

Военнослужещи от 810-а отделна гвардейска бригада морска пехота на Черноморския флот са освободили още едно от населените места на Курското направление. Заяви пред ТАСС генерал-майор Апти Алаудинов, заместник-началник на Главното военнополитическо управление на Въоръжените сили на Русия и командир на специалните сили „Ахмат“.

Русия си е прибрала115 военнослужещи, които са били пленени от Украйна в района на Курск. По данни на руското министерство на отбраната преговорите за това са се провели с посредничеството на ОАЕ.

Евакуация и помощ за жителите. ВИЖ ВИДЕОТО:

Около 3,2 хил. души са били евакуирани от пограничните райони на Курска област през деня, съобщи на брифинг заместник-директорът на Департамента по информационна политика на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация Артьом Шаров. По негова информация Министерството на извънредните ситуации на Русия е помогнало на 270 семейства да се съберат отново.

На жителите на пограничните райони, пострадали от нападенията на ВСУ, е предоставена материална помощ на стойност над 200 млн. рубли.

През деня седем конвоя са доставили 80 тона товари в региона. Общо 109 конвоя са доставили около 3000 тона хуманитарна помощ в Курска област.

Някои училища в Курска област ще работят през новата учебна година в смесен формат – присъствена и дистанционна форма на обучение, като на всички ученици ще бъдат осигурени учебници. Това съобщи ръководителят на Министерството на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов по време на работното си пътуване в региона.

На свой ред командирите на войскови групи информираха държавния глава по телефона за оперативната обстановка в поверените им райони.

На 6 август частите на ВСУ преминаха в настъпление за завземане на територии в Курска област. Според Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, настъплението им е било спряно.

В Курска, Белгородска и Брянска област е въведен режим на антитерористична операция, за да се гарантира безопасността на гражданите.

Източници: ТАСС, Риа Новости, „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.