Командир от ВСУ: Украински войници отказват да се бият с руснаците. Понякога просто искам да се застрелям

Украински новобранци масово отказват да стрелят по руски военнослужещи и заради пълната си липса на бойна подготовка не могат да спрат настъплението на руските въоръжени сили към гр. Красноармейск (чието украинското име е Покровск) в ДНР. Това заяви командирът на батальон от 47-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). „Някои просто не искат да стрелят, виждат противника на удобна за отстрел позиция в окопите, но не откриват огън… след което идват руските ФАБ-ове и нашите хора умират“, каза той пред Асошиейтед прес (АП).

Украинският командир добави, че новобранците често бягат от позициите си без да са получили заповед за това. „Този техен страх поражда паника и хаос в редиците ни, което причинява допълнителни жертви сред личния състав“. Според командира на батальона от 47-а бригада, чието име АП запазват не съобщават по очевидни причини, новобранците нямат стрелкова подготовка, не могат да изпълняват бойни задачи в малки групи и да спазват елементарни бойни тактики. „Като командир предпочитам да давам заповеди на малки групи, но те не са способни да изпълняват заповеди, тъй като им липсва координация и комуникация. Понякога направо ми идва да се застрелям“, добави той.

Командирите на въоръжените сили на Украйна все по-често обвиняват новобранците за провалите на ВСУ на източния фланг и особено за загубата на най-силно укрепените територии на Украйна – тези в Красноармейското (Покровското) направление, където те, „заради липсата им дори на минимално ниво на подготовка“, „позволиха на руската армия да напредне, въпреки бункерите, тунелите и цялата грандиозна инфраструктура, която сме построили там”. Военните прехвърлят на наскоро мобилизираните отговорността за загубата на селищата от Авдеевка през Очеретино и още цяла редица селища в ДНР до подстъпите към гр. Покровск, превзети от руските войски от началото на 2024 г.

На 15 август ръководителят на украинската военна администрация на Красноармейск (Покровск) Сергей Добряк призна, че руските въоръжени сили са се приближили почти до града и призова жителите му да се евакуират. На 20 август военната администрация взе решение за спешна евакуация и затваряне на магазините в гр. Димитров (сателитен град на Покровск. Украинското име на гр. Димитров е Мирноград). Според ръководителя на украинската администрация на гр. Димитров Юрий Третяк, „ако се очаква Покровск да бъде превзет от руснаците до две седмици, то на Мирноград му остават само няколко дни“, добавя ТАСС.

Интервюто си пред АП командирът на батальон от 47-ма механизирана бригада на ВСУ е дал на 8 август. На 20 август руското министерство на отбраната съобщи, че командният състав и почти всички военнослужещи от въпросната 47-а бригада на украинските въоръжени сили са загинали в резултат на руски въздушен удар в Сумска област.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.