Свалената с US-Цветна Революция премиерка на Бангладеш: „Подадох оставка, за да не ми се налага да гледам процесията от трупове”

Свалената от CAЩ премиерка на Бангладеш Шейх Хасина пред Economic Times

На снимката: Шейх Хасина – свалената от американска цветна революция премиерка на Бангладеш

„Можех да остана на власт, ако се бях отказала от суверенитета на остров Сен Мартен и бях позволила на Америка да властва над Бенгалския залив. Те искат да построят там американска военна база и сега ще го направят”

Това заявява свалената от фонансирана и организирана от САЩ Цветна революция вече бивша премиерка на Бангладеш Шейх Хасина, която умолява народа на Бангладеш да не позволява да бъде манипулиран от радикали.

76-годишната Шейх Хасина встъпи в длъжност за четвъртия си пореден петгодишен мандат като министър-председател на Бангладеш през януари тази година, след като нейната управляваща партия „Бангладеш Авами Лига“ (AL) спечели убедителна победа на парламентарните избори.

Хасина се стремеше към неутралитет. При нейното управление Бангладеш взаимодействаше както с Индия, Китай и Русия, така и с Америка и Япония – където именно през 2023 г. бе подчертано „нарастващото стратегическо значение на Бангладеш в Индо-Тихоокеанския регион”.  

Китай е най-големият доставчик на оръжия, инвеститор и търговски партньор на Бангладеш. През 2016 г. Бангладеш се присъедини към китайската инициатива „Един пояс, един път“ и получи десетки милиарди долари за инфраструктура, инвестиции, помощи и заеми.

Бангладеш възложи на Русия да построи атомна електроцентрала, а след това плати за нея на Москва в китайски юани; Но страната активно си сътрудничи и с много европейски държави, за да укрепи енергийната си инфраструктура и сигурност.

Хасина искаше Бангладеш да се присъедини към БРИКС и миналата година страната кандидатства за членство.

Но най-лошото: Хасина не допусна САЩ да построят военни бази на бангладешкия остров Сен Мартен.

Наказанието:

В началото на 2021 г. американските медии започнаха да пишат негативни статии за Хасина, в които дамгосваха правителството й като „режим“.

През декември 2021 г. Байдън организира „среща на върха за демокрацията“, на която публично отказа да покани Хасина.

През следващите две години различни американски служители летяха до Бангладеш и се срещаха с основната опозиционна партия, пропагандирайки „честни и свободни избори“. (впрочем ключовите лидери на опозицията в Бангладеш живеят в страните от „Петте очи“ – най-вече в САЩ и Великобритания. А 84-годишният социален предприемач и банкер Мухамад Юнус – новият лидер на временното правителство след незаконното сваляне на Хасина, е стипендиант на Фулбрайт, носител на почетния медал на Конгреса на САЩ, приятел на Клинтънови и т.н.). Юнус е подготвян усърдно от американците в продължение на десетилетия. Не е тайна, че Нобеловата награда се присъжда от Запада основно на техни обещаващи проксита. 

САЩ от години подготвят студенти от колежите в Бангладеш, не по-различно от начина по който го правят в Индонезия и почти всички страни от Индо-Тихоокеанския регион. Университетът в Дака получава голямо финансиране от САЩ – особено катедрата по политически науки, която е огнище на радикализъм.

Националния фонд за демокрация към Американския Конгрес (NED) финансира и множество неправителствени организации в Бангладеш.

В доклада на Economic Times, който се позовава на източници от Лигата Авами, се намеква, че секирата на цветната революция в Бангладеш, която се разрази това лято и свали законната власт в страната, е не кой да е, а Доналд Лу, действащият помощник държавен секретар по въпросите на Южна и Централна Азия, който посети Дака през май.
„Това е достатъчно правдоподобно” – отбелязва дипломатът от кариерата М. Бхадракумар. Една проверка на поредицата от длъжности на Лу издава историята. Този китайско-американски „дипломат“ е работил като политически офицер в Пешавар (1992-1994 г.); специален помощник на посланик Франк Уиснър (чиято семейна линия на оперативни работници на Дълбоката държава е твърде добре известна, за да бъде обяснявана) в Делхи (1996-1997 г.); впоследствие е заместник-ръководител на мисията в Делхи от 1997-2000 г. (по време на която ресорът му включва Кашмир и индийско-пакистанските отношения), като наследява тази длъжност, което е любопитно, от Робин Рафел, чиято репутация на bête noire на Индия е все още жив спомен – анализатор на ЦРУ, лобист и „експерт“ по въпросите на Пакистан.
Всъщност Лу посети Бангладеш в средата на май и се срещна с висши държавни служители и лидери на гражданското общество. А малко след посещението му САЩ обявиха санкции срещу тогавашния началник на армията на Бангладеш генерал Азиз Ахмед за това, което Вашингтон определи като негово участие в „значителна корупция“.

Защо Хасина е „диктатор“?

При нейното управление БВП на Бангладеш се увеличи повече от четири пъти; тя беше светски настроена мюсюлманка, която защитаваше правата на малцинствата, включително на индусите.
Опозиционната партия (БНП) е свързана с Джамаат-е-Ислами, класифицирана като терористична група.

Последствията за Индия, Китай и Русия

Новият режим в Бангладеш ще бъде тясно свързан с Пакистан. (Припомням, че през 2022 г. САЩ организираха мек преврат в Пакистан. Ето кратък коментар по темата).
Това означава, че САЩ забиват нож в гърба на Индия, която натрупа редица „грехове” (виж туктук и тук).

Едва ли случайно цветната революция в Бангладеш беше задействана в рамките на седмица след срещата на Quad в Токио, която между другото също беше набързо организирана инициатива на САЩ.

„Същността на въпроса е, че днес Индия е заобиколена от запад и от изток от два недружелюбни режима, които са под влиянието на САЩ. И това се случва в момент, в който има много признаци, че независимата външна политика на правителството и упоритото придържане към стратегическата автономия са разстроили индо-тихоокеанската стратегия на САЩ”, посочва Бхадракумар и предупреждава, че докато от една страна индийците повярваха на разказа на САЩ, че са „противовес на Китай“, в действителност САЩ започнаха да използват напрежението между Индия и Китай, за да ги държат разделени с оглед на напредъка на собствената си геополитическа програма за регионална хегемония.

Според него Делхи трябва да направи стратегически преглед на това къде ще се намират интересите му при тази промяна на парадигмата, тъй като обичайният начин на мислене или правене на нещо в нашите съседи е рязко заменен с нов и различен опит, който Вашингтон едностранно е наложил. Това, което може би не успяхме да разберем, е, че семената на новата парадигма вече бяха налице в рамките на съществуващата.

Последствията за Китай и Русия

Новият режим вероятно ще ограничи съществено досега изградените близки отношения с Москва и Пекин. Бангладеш вече е отзовал посланиците си от Русия и шест други държави. Посланикът в САЩ Мохамед Имран, в Русия Камрул Ахсан, в Саудитска Арабия Джавед Патвари, в Япония Шахабудин Ахмед, в Германия Мушараф Хосейн Бхуян, в ОАЕ Абу Джафар и посланикът в Малайзия Абул Калам Азад трябва да се върнат у дома.

Ако САЩ се сдобият с военноморска/въздушна база на остров Сейнт Мартин, тя ще бъде използвана за шантажиране на Мианмар – стратегически много важен за Китай. А при война между САЩ и Китай, Бангладеш ще играе важна роля в атаката срещу Китай от юг.

Тепърва ще следим  отношенията на Бангладеш с Индия и Китай паралелно с тези между Делхи и Вашингтон.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Спрете цветните революции, само страдание и неравенства причиняват!

  2. Надявам се, правдата и правото , да възтържествуват един ден!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.