Руският Генщаб не се хвана в капана на ВСУ в Курск и сега Украйна е изправена пред катастрофа в Донбас

През последните 48 часа украинското военно ръководство осъзна, че Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация не се е подлъгал от фалшивата им настъпателна операция в Курска област и няма да изтегли войниците си от районите на Ню Йорк и Покровск в Донбас, където продължава да натиска позициите на Въоръжените сили на Украйна, превземайки все нови и нови населени места и територии, пише Colonelcassad.

Според специализирания военен Telegram канал, Киев се е надявал, че след нахлуването в Курска област руското командване ще се паникьоса и за да спре възникващата оперативна криза ще премести войските си от най-успешните направления в Донбас. Надявали са се, че атаката на ВСУ в Курска област ще им позволи да стабилизират критичните за тях участъци от фронтовете в Донбас и Запорожие.

Но това не е постигнато, пише Colonelcassad, като посочва, че след първоначалния „пиар успех“, всички оперативни проблеми на ВСУ са излезли наяве. Основният – липсата на достатъчно резерви: Част от резервите, необходими за защитата на фронтовете в Донбас, бяха хвърлени в битките в Курска област, където от самото начало беше ясно, че няма перспектива за постигане на сериозни оперативно-стратегически цели като превземането на Курската АЕЦ. И колкото по-дълго резервите на украинските въоръжени сили бяха затворени в тези битки, толкова по-критично се усещаше тяхното отсъствие на ключови участъци от фронта в Донбас.

В тази връзка Киев може или да увеличи интензитета на операцията в Курска област, като хвърли в една последна битка оцелелите си резерви, или да се изтегли от там и впоследствие предприеме серия от жилещи атаки по границата на Брянска или Белгородска област, за да предотврати очертаващия се оперативен провал.

Проблемът на Украйна, според Colonelcassad, е, че окопаването в отбрана вече не е достатъчно – преминаването към пълна отбрана в Курска област при сегашната конфигурация на фронта и прехвърлянето на съществуващите резерви в Донбас само ще потвърди провала на авантюрата в Курск, за която пожертваха част от фронта в Донбас.

Следователно е по-вероятно ВСУ да активизира ударите си по границата с Русия или да направи десант. Според анализатора, „седенето в отбрана няма да донесе нищо добро на Украйна – този сценарий е най-изгоден за Русия. Затова сега, разбира се, трябва внимателно да наблюдаваме как и с какви ходове Украйна ще потърси изход от влошаващата се за нея стратегическа ситуация по всички фронтове.

Бележка на Skandalno.net: Анализът е писан вчера, 12 авг., преди днешното пълно изтегляне на украинските войски от Курска област.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Курска област е единствената граница незащитена с войска, и единственото място за пробив, Орел, Калуга и са в Москва. И от сто години киевските украинци искат Курска област, населена с казаци, от които извират псувните в руския език. Сталин ласкаво ги посъветвал да държат гората и отказал, но крастата мира не им дава

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.