Русия обяви, че си е върнала контрола върху цялата Курска област

Русия заяви, че си е върнала контрола над всички окупирани от ВСУ територии в Курска област.

„Обстановката в зоната на напрежение в Курска област е вече под контрола на руските въоръжени сили, врагът е изхвърлен от окупираните от него населени места“, заяви зам.-началникът на Главното военно-политическо управление на въоръжените сили на Руската федерация и командир на спецназа „Ахмат“ – ген.-майор Апти Алаудинов, съобщи ТАСС.

„Трябва да отбележим, че днес обстановката е взета под контрол. Контролираме цялата територия, на която се намираше противникът. Върви зачистка в населените места, където са останали отделни малки формирования“, заяви военният командир в ефира на телеканала „Россия-1“, цитиран от държавната информационна агенция.

Загубите на украинските въоръжени сили в Курска област през днешния ден до 14 часа, възлизат на 420 военнослужещи и 55 бронирани машини. Това съобщи днес руското министерство на отбраната.

На снимката: Зам.-началникът на Главното военно-политическо управление на въоръжените сили на Руската федерация и командир на спецназа „Ахмат“ – ген.-майор Апти Алаудинов

„Загубите на ВСУ само през днешния ден възлизат на 420 военнослужещи, 55 единици бронирана техника, в това число три танка, осем бронетранспортьора, бойна машина на пехотата, 43 бойни бронирани машини, 31 автомобила, многоцелева ракетна установка и артилерийско оръдие“, се казва в изявление на Министерството на отбраната, публикувано в канала му в Telegram.

По време на боевете в района на Курск от нахлуването си на руска територия до момента противникът е загубил до 2030 военнослужещи, 35 танка, 31 бронетранспортьора, 18 бойни машини на пехотата, 179 други бойни бронирани машини, 78 автомобила, четири зенитно-ракетни комплекса, две многоцелеви ракетни установки и 14 полеви артилерийски оръдия.

В същото време Украйна атакува с дронове две руски области днес, докато пехотата ѝ се опитва да премине през отбранителните линии, за да превземе още територии в най-голямата атака срещу Русия от началото на войната, предава Ройтерс.

Украинските войници пресякоха руската граница на около 530 км южно от столицата Москва преди седмица в изненадваща атака, която руският президент Владимир Путин каза, че има за цел да подобри преговорната позиция на Киев преди възможни мирни преговори и на фона на забавянето на напредъка на руските сили на останалата част от фронта, пише БТА.

Вчера Русия съобщи, че армията ѝ продължава да напредва по фронтовете в Донбас и Запорожие, въпреки че се наложи Москва да изпрати резерви в Курска област, за да спре пробива на Украйна там.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение снощи, че операцията е проведена, за да се гарантира сигурността на Украйна, тъй като Курска област е била използвана от Русия за извършване на много удари срещу Украйна.

„Русия трябва да бъде принудена да сключи мир, защото Путин има огромно желание да се бие“, каза Зеленски.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и в момента контролира 19% от украинската територия. Киев продължава да губи територии от руските сили въпреки военната помощ за милиарди долари, които САЩ и Европа изпращат в страната, за да спре и дори да обърне руския напредък.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че през нощта Русия е изстреляла 38 дрона и две балистични ракети срещу Украйна. Над цялата страна беше обявена въздушна тревога рано тази сутрин, но след това беше прекратена.

Източници: Риа Новости, „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Един поглед върху „бензиностанцията с ракети“ на харвардския глупак Кирето. Музеят Ермитаж в Петербург, едно от чудесата на Европа. Мрежата предоставя чудесни възможности за ограмотяване, извън кретенските родни медии.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.