Украински военен експерт: Няма да удържим плацдарма в Курск. Много войници ще загинат и пак ще се провалим

В момента Украйна получава трети шанса да започне преговори с Русия при изгодни за нея условия. Но управляващите в Киев са обзети от еуфория от офанзивата в Курск, от успехите през първите три дни… и тази възможност за преговори с Русия отново ще бъде пропиляна.

Това заяви полковникът от СБУ (украинското контраразузнаване) в оставка и военен експерт Олег Стариков във видеоблога на журналиста Александър Шелест.

„Не по-малко важно от това да се биете добре, е след това умело да се възползвате от резултатите от победата. Да го направите навреме заради психологическия и политически ефект. Трябва да знаете кога да вземете решение да прекратите войната и да започнете мирни преговори. И така, веднъж изпуснахме шанса за изгодни мирни преговори след голяма наша тактическа победа. Говоря за преговорите в Истанбул, от които се отказахме в последния момент преди окончателното подписване. Вторият шанс го пропуснахме през есента на 2022 г., след победите ни при Харков и Херсон. Тогава можехме да преговаряме и да постигнем мир според нашите условия“, обясни Стариков.

„Сега ни се отвори трети шанс да се договорим. Пак десет хиляди наши войници решиха стратегически проблем. Но ако, както и предишните пъти, го изпуснем, а виждам, че ще го изпуснем, защото нашите властимащи в момента са пияни от еуфория. Мисля, че те бързо ще изтрезнеят – след две или три седмици. След което ще се върнем в ситуацията, която съществува сега“, каза Стариков.

„Украйна няма да успее да удържи плацдарма, който създаде в руската Курска област, териториите, които превзе в първите дни на своя пробив. Динамиката на нашето настъпление вече се забави, руснаците вече започнаха да си връщат някои територии и населени места… и ако това продължи, ще има голям брой жертви сред украинските въоръжени сили“, прогнозира полковникът от СБУ.

„Динамиката е спряла. Пет дни са оптималното. След това се затяга логистиката, артилерията на руснаците започва да работи в много по-големи обеми и по-прецизно. Настъплението на атакуващия напълно спира. Дизел трябва да се носи, храна също. Войниците ни имат суха дажба за пет дни, а след това трябва да ядат топла храна. Ако някой си мисли, че нашите войници са робокопи, не ядат…, пробвайте пет дни да ядете крекери и вижте какво ще ви стане със стомасите… Това е жив човек, трябва да спи. Той се сражава пет дни – трябва да спи поне един ден. Ако не спи, не яде, ще загуби инстинкта си за самосъхранение, накрая няма да му пука от нищо. И ако не му пука, ще бъде много лесно унищожен. Жал ми е за войниците – изпълняват си задачите и ще е жалко накрая да бъдат обкръжени и унищожени“, опасява се полковникът.

„Мисля, че до месец всичко ще тръгне назад. Невъзможно е да се удържи този плацдарм. Така или иначе ще бъдат изтласкани. Колко хора ще умрат? Много“, казва Стариков.

Глупаво е да се смята, че събитията с нападението на украинските въоръжени сили в района на Курск ще доведат до масови безредици в Руската федерация и протести срещу сегашното правителство, каза още Стариков.

„Струва ми се, че нашите политици погрешно вярват (между другото, Подоляк също каза това), че офанзивата ни в Курска област ще предизвика някакви масови вълнения в Русия, натиск срещу властта, сваляне на Путин и т.н. Това е просто непознаване на оперативната и политическа обстановка в Русия, незнание какво се случва в Кремъл. Ако Путин бъде отстранен, ще дойде някой още по-страшен, някой като Пригожин… Такъв, който ще проведе класически военновъздушни операции срещу Украйна. Какво означава това? Това означава килимни бомбардировки“, предупреди Стариков за опасността от масово унищожаване на украинско цивилно население.

„Нашите лидери трябва да изучават основни дисциплини от военната наука – за да победите опонента си, трябва да го познавате добре. А не да ни обясняват, че не трябва да четем от старите учебници, че сме изхвърлили всичко съветско, да ни заклинат да не използваме това, което сме учили във военните академии – това са глупости. Обясняват ни, че трябва да се бием по различен начин. Не, врагът се бие според класическите правила, така че и ние трябва да се бием според тях“, добави пенсионираният офицер от СБУ.

Руските специални части са дислоцирани в района на Курската атомна електроцентрала край гр. Курчатов и вече започват да провеждат контрадиверсионни действия за обкръжаване и ликвидиране на украинските диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ), каза още Стариков.

„Заплахата за атомната електроцентрала в Курчатов е малко вероятна. Сега говоря все едно съм представител на МААЕ. Ако имаше някаква опасност за централата, те вече щяха да са пристигнали на място. Това е сериозна международна организация, има подходящо разузнаване, в тясна връзка е с всички държави, те са наясно с въпроса“, обяснява полковникът от СБУ.

„Щом пристигнат някъде, значи има заплаха. Факт е че ги няма в Курската АЕЦ. Нахлуването ни в Курска област и действията ни, с които уж застрашаваме АЕЦ „Курск“ в действителност са информационно-психологическа операция, насочена в правилната посока, така че гражданите на Руската федерация да знаят, че войната е дошла в техните домове и не само това, но може да има и ядрена заплаха. Това е“, коментира Стариков.

„Иначе… опитай се да стигнеш там. Това са 60 км. През полето, през степта? За това са необходими поне 100 хиляди войници… А ако една диверсионна група стигне дотам, а след нея и втора – това не означава нищо. Това е съоръжение със специална защита“, аргументира се Стариков.

„А и руснаците вече прехвърлиха голямо количество резерви, подсилиха всичко. Там не са наборници, а истински специални сили, специалните бригади на тяхното ГРУ вече са там. И не са близо до централата, а на разстояние, тоест в оперативна дълбочина на десетки километри преди централата. Очевидно те вече са някъде в района на Курск, на 20-25 километра, и започнаха да провеждат контрадиверсионни действия за обкръжаване и ликвидиране на нашите ДРГ, които са изнесени напред от овладения от нас район“, добави експертът.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.