Кой-кого вкара в капан в Курска област?

В резултат на атаката в пограничните райони на Курска област все още не е ясно кой кого е подмамил в капана. ВСУ вече имат над 300 убити войници. Какви цели си постави Киев с тази диверсия? За това разговаряхме с военните експерти Константин Сивков и Сергей Липов.

Във вторник, 6 август, ВСУ нахлуха през границата в руската Курска област. Няколкостотин бойци, подсилени с танкове и друга бронирана техника, атакуваха района на Суджа. Има информация за ранени и загинали цивилни. В рамките на следващите 48 часа жителите на над 20 населени места от крайграничния район бяха евакуирани в Курск, където им се оказва необходимата помощ. В цялата Курска област е въведено извънредно положение. За съжаление обаче не всички успяха да напуснат благополучно зоната на обстрел…

Загинаха двама лекари и бременна жена

Според каналите в „Телеграм“ украински бойци са стреляли от упор по цивилен автомобил, в който е пътувало семейство с малко дете. 24-годишната Нина е загинала на място. Съпругът и синът им на година и половина оцеляха. Според запознат източник убитата млада жена е била бременна с второто си дете.

Сред загиналите жители има и двама служители на спешната помощ. Александър Чекалин  е работил в регионалната станция за линейка в Курск. Шофьорът на линейката Александър Никитичев оставя жена и дъщеря. Александър не доживява до рождения си ден, който е бил на следващия ден – той щеше да навърши 53 години. И двамата са убити в линейката вследствие на удар с БЛА.

В самия Курск няколко дни и нощи виеха сирени. Съобщения за ракетни атаки и атаки с БЛА имаше почти на всеки час. През нощта жителите на Курск чуха как работи ПВО, вторачили поглед в социалните мрежи за подробности.

В града след сигнали за нападения на границата се изви опашка от желаещи да дарят кръв. Мобилен донорски център беше организиран на улицата. За половин ден се явиха над 2000 дарители. Активистите събират помощ за евекуираните в града жители на нападнатия крайграничен район, а медицинската авиация е на разположение, в случай че трябва да транспортират ранените.

От Министерството на отбраната докладваха за случилото се на границата. Според ведомството във вторник сутринта около 300 бойци от 22-ра механизирана бригада на украинските въоръжени сили, както и над 200 западни наемници, подсилени с танкове и БТР, са атакували граничните населени места Николаево-Дарино и Олешня. В отговор срещу силите на противника е нанесен мощен удар с помощта на армейската авиация и тежката артилерия.

„Оперативно-тактическата и щурмова авиация нанесоха удари по струпвания на жива сила и техника на ВСУ в районите на населените места Басовка, Журавка, Хотен, Юнаковка, Беловоди, Храповщини в Сумска област. Армейската авиация се използва ефективно срещу вражеската бронирана техника. Резервите на руската групировка войски в курското направление се насочиха към района на сблъсъка“, съобщиха от Министерството на отбраната в сряда.

Цялата нощ от вторник до сряда нашите момчета продължиха да унищожават бойци в граничните райони на Курска област. Сутринта поради тежката ситуация в региона руският президент Владимир Путин свика Съвета за сигурност на РФ, за да се вземат решения за по-нататъшните действия във връзка с мащабната провокация на ВСУ.

„След разговора ми с изпълняващия длъжността губернатор на Курска област бяха дадени указания на редица граждански ведомства да окажат необходимата помощ на жителите на региона. Също така моля правителството спешно да се заеме с това. Моля първия вицепремиер на Руската федерация Денис Мантуров да координира тази работа на първия етап“, каза Владимир Путин.

Докладвайки на Върховния главнокомандващ за ситуацията в граничната зона, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов каза, че „действията на подразделенията, пазещи държавната граница, съвместно с граничната охрана и подсилващи части, с въздушни удари, ракетните наземни обстрели и артилерийски огън спряха настъплението на противника и го възпрепятстваха да навлезе по-дълбоко в руската територия.

„В момента подразделенията на група „Север“ съвместно с граничните служби на ФСБ на Русия са изтласкали противника в райони, непосредствено прилежащи към руско-украинската граница, където продължават да го унищожават. Вражеските загуби възлизат на 315 души, включително най-малко 100 убити и 215 ранени. Унищожени са 54 единици бронирана техника, включително 7 танка“, подчерта Герасимов.

Обаче… Има и друга позиция. Влезе ли Курска област в зоната на СВО?

Вечерта на 7 август градусът на напрежението в района на Курск спадна. А на 8 август звуците на сирената се чуваха много по-рядко – вече не през 15, 20, 30 минути, а с интервал от 2-3 часа. По време на ракетни и безпилотни атаки хората са съветвани да се крият в укрития, в стаи с дебели стени, без прозорци и да не излизат навън. Но не всеки следва тези препоръки.

Преди това Курска област не беше част от зоната за сигурност около провеждащата се специална военна операция, обясни военния анализатор и председател на президиума на Общоруската организация „Офицери на Русия“ генерал-майор Сергей Липовой. „Затова хората се оказаха в трудна ситуация. Ясно е, че е невъзможно да евакуираш цяло едно село за минути или часове като с магическа пръчка, дори селото да е попаднало в епицентъра на военни действия. Но е имало такива препоръки на властите – хората да се преместят по-навътре в територията“, отбеляза Липовой.

„Местните жители, както винаги, стават заложници във всеки военен конфликт. Някои нямаха време да се изтеглят. От администрацията предупредиха, че са възможни провокации. Но не всички се вслушаха в тези препоръки. А и никой няма право да изгонва със заповед. Затова се оказахме в тежка ситуация. Но мисля, че до ден-два най-много ситуацията ще се подобри. Боевете ще спрат, и опасността за живота и здравето на местните ще отмине, след което те ще могат да започнат да възстановяват разрушенията“, каза генерал-майорът.

Защо ВСУ направиха опит за настъпление точно сега? Според събеседника това се дължи на факта, че Киев изчерпва ресурсите си. И помощта, която получиха от САЩ, най-вероятно също ще спре, щом властта във Вашингтон се смени. Затова тези атаки са опит от тяхна страна да покажат на своите американски господари, че са способни на нещо, обясни Липовой.

„Това е като последно издихание. Те искат да покажат на своите американски господари, че все още могат да са им полезни, нанасяйки загуби на Русия. Правят си сметката и да седнат на масата за преговори с Русия с активи в портфейла си за преговори. Така че тези преговори да имат равностоен характер. Но със силите, с които извърши нахлуването в Курска област, Киев ще издържи още ден-два, след което диверсионната им групировка ще бъде откъсната от границата. И ако не намерят начин да избягат, да се върнат обратно през границата, те ще бъдат отрязани и унищожени. Това ще бъде краят на цялата авантюра за Зеленски. Напълно възможно е след унищожаването на групировката им в Курска област да станем свидетели на окончателния крах на киевския режим“, отбеляза Липовой.

Според генерал-майора сега Русия настъпва във всички посоки на фронта – от Донбас до Запорожие без възможност от страна на ВСУ да спре напредването. Това означава, че Украйна напълно е изчерпала резервите си в жива сила, оръжия и муниции. Вероятно резервът, който използваха за нахлуването в Курска област, е последният – за да го съберат, те буквално са събрали войници от укрепените райони в Донбас.

„И когато ВСУ откриха участъци от фронта там, нашите се възползваха от ситуацията и засилиха натиска. Затова в близко бъдеще очакваме пробиване и на последната отбранителна линия в Донбас и ускорено настъпление през окупираната територия с превземане и достъп до по-изгодни позиции за навлизане в стратегически направления“, заключи Липовой.

Според вицепрезидента на Руската академия за ракетни и артилерийски науки по информационната политика капитан първи ранг Константин Сивков, с действията си Киев се опитва да отклони вниманието на нашите военни от основните направления на фронта в Украйна, в които успешно се движим напред. Другата им цел е била да се опитат да превземат атомната електроцентрала в Курск, за да изнудват Русия.

„Целта на подобна атака е абсолютно ясна – тя е двойна. От една страна, да отклонят нашите войски от Донбас и Запорожие, които да бъдат преместени на 600 км. на север, за да парират атаката срещу Курска област, отклонявайки се от основната посока на атаката. ВСУ са най-притеснени от успешното ни настъпление по направлението Часов Яр – Константиновка, където успешно настъпваме с цел достигане на последната отбранителна линия на ВСУ. Защото падне ли Славяно-Краматорската агломерация, пада и цяла Левобережна Украйна. Втората цел е политическа – да се покаже, че Украйна може и други неща. Че е способна да твори в локални области, да прави някакви пробиви, било то и ограничени, и в същото време да създава проблеми на руското общество. Тоест да сеят съмнения относно способността на нашите въоръжени сили, на нашата армия и ръководство да защитават територията на страната ни“, смята военния анализатор Константин Сивков.

Той отбеляза, че по време на атаката на ВСУ срещу Суджа граничарите са поели основната тежест на атаката. На помощ са им изпратени подразделения на руските въоръжени сили. Според него нашите момчета не са влезли в битка с някаква група диверсанти, която се е промъкнала на територията – там е хвърлен цял батальон от 300-400 бойци, оборудвани с танкове и бронирани машини, прикривани от западно ПВО откъм украинската Сумска област.

Що се отнася до обвиненията, че граничните ни войски и разузнаването са пропуснали и даже проспали концентрацията на жива сила и въоръжение на ВСУ оттатък границата, съгласен съм с това. Беше възможно да се нанесе превантивен удар и да се унищожи тази група войски още преди да премине границата с Русия. Но от друга страна, ако войските ни са имали задача да нанесат максимални щети на врага във военна техника и персонал, тогава това би обяснило защо те изчакаха украинците да извършат пробива и ги допуснаха на наша територия. За да могат след това да бъдат унищожени както на отбранителните им линии, така и в бъдеще при отстъпление, обясни военният експерт и добави, че „всичко зависи от това какви цели са били поставени на нашите войски“.

Има още една интересна подробност в историята на украинската офанзива в Курска област, която беше забелязана от журналистите. А именно, че Украйна не потвърждава официално, че извършва военни действия на наша територия, въпреки че ги е съгласувала напълно със Запада.

Това, което виждаме, не е нищо повече от украинска реплика на „их там нет“ – военни формирования, които официално не принадлежат към ВСУ: официален Киев се дистанцира от действията им, но официалните лица на режима отричат съпричастността си към тях със загадъчни усмивки и иронични подмятания. Държат се, сякаш не съществуват, но ги има и действията им са напълно съгласувани и подпомагани от САЩ и останалите западни господари. В украинските мрежи на „Телеграм“ тече пиар реклама на диверсантите в Курска област – същински водопад от фалшиви новини, а нашествениците са наричани поетично „извънземни“. В други такива фалшификати ги представят като някакво „казашко движение“. Предишните няколко диверсии на руска територия с подставени РДК бяха само тест, но този път не залагат на картата с „антипутинистката въстаническа армия“, съставена от руснаци, която влиза в Русия, за да вдигне въстание и да смени властта в Кремъл, а залагат на „неизвестни хора“. Защото фалшификата с руските партизани- РДК изобщо не се оправда, бързо спихна и не намери никакъв отзвук в Русия. Нахлулите в Курска област части на ВСУ, подпомагани от западни наемници използват тактическият знак, използван от някои от нашите части, очевидно с цел допълнително объркване както на нас, така и на либералните западни медии, за да се отклони потенциалната заплаха от преки дипломатически обвинения към Киев“, отбелязва Сивков.

Възможно е в „близко бъдеще украинските „извънземни“ да кацнат и в Брянска област“, „тъй като стратегическата цел на тази операция е да се предотврати мира и да продължи войната с Русия, а също и да убедят западните партньори в необходимостта от тази стъпка“.

Със същата цел украинските спецслужби активно разпространяват слухове за нашите „провали“, поддържани от петата колона. А в публичните страници на Курск на 7 август се появи видеообръщение от името на ръководителя на региона Алексей Смирнов, в което се твърди, че събира мъже в милиция, което в крайна сметка се оказа фалшиво.

Също така беше съобщено, че ВСУ са атакували АЕЦ „Курск“, както и че се „евакуират“ жителите на гр. Курчатов – това вече беше написано от украинските канали в „Телеграм“.

Каква ще е съдбата на украинските бойци на руска територия? Ще бъдат ли заловени или унищожени? Експертът отговори: ако се предадат, ще ги вземем в плен. А ако ли не – ще бъдат унищожени.

„Няма да стреляме по тези, които се предадат, нали? Врагът със сигурност ще бъде обкръжен и унищожен. Но ще бъдат унищожавани само в качеството им на военно-тактическа единица. Тоест – онези части от личния състав на ВСУ, които окажат съпротива, ще бъдат унищожени. Частите, които се предадат, ще бъдат пленени”, посочи Сивков.

„Противникът не постигна основната задача на нахлуването си – не успя да изтегли нашите войски от посоката на главния удар в Донбас. Както виждате и днес нашите войски напредват по основните направления на атаката там“, каза Сивков.

Целта на ВСУ да демонстрира боеспособност пред западните си спонсори обаче беше, макар и частично успешна… Тоест с цената на много тежки загуби те постигнаха определени политически цели. Но военностратегическите си цели не успяха да постигнат“, каза Сивков.

И тези цели на Киев не бяха постигнати благодарение на работата на нашите момчета. Които, рискувайки собствения си живот в името на бъдещето на нашия народ, отблъскват вражеските атаки през всички тези дни.

Така при отблъскване на атака на ВСУ в района на Курск наш хеликоптер Ка-52 беше свален. Според военния блогър Кирил Фьодоров апаратът е бил обстрелян от земята, „но нашите момчета са изпълнили задачата, унищожавайки украинско струпване на жива сила и военна техника“. Той отбелязва, че на снимки, разпространени от вражески информационни ресурси, ясно се вижда, че „сенникът“ на хеликоптера е отворен. Това означава, че руските пилоти са успели да катапултират.

И така, кой в крайна сметка кого примами в капана в Курска област? Въпрос, чийто верен отговор едва ли ще получим от Киев…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.