Защо ВСУ нападнаха Курска област

ВСУ предприеха мащабна атака срещу района на Курск. Руската армия успя да удържи настъплението на врага, но операцията по ликвидирането на украинските формирования все още продължава. Какви цели преследва украинската армия и ще повлияе ли тази операция на хода на военните действия?

ВСУ не се отказват от опитите си за пробив в района на Курск, но според Министерството на отбраната на РФ врагът не е в състояние да проникне дълбоко в Русия. През последните 24 часа украинската армия е загубила най-малко 260 войници и 80 бронирани машини. Операцията по ликвидирането на ВСУ продължава. Украинската армия се активизира на границата между Сумска и Курска област във вторник сутринта.

Първоначално нахлуват през КПП около 300 души от 22-ра механизирана бригада. Подкрепени са от 11 танка и 20 бойни бронирани машини. През цялата нощ от вторник срещу сряда ВСУ са прехвърляли резерви, като според някои данни броят им е стигнал хиляда войници.

При обстрела от Украйна вече са ранени шест деца, а на нуждаещите се се оказва необходимата медицинска помощ. Освен това в района на град Суджа украинска БПЛА взриви линейка. Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов поднесе съболезнования на близките на загиналите цивилни, като добави, че ВСУ определено ще бъдат посрещнати подобаващи, така, че възмездието ще ги застигне. Общо в резултат на обстрела на района бяха ранени 28 души, а църквите на манастира „Св. Никола“ бяха разрушени.

Говорителят на МВнР Мария Захарова нарече нахлуването на ВСУ терористична атака, насочена срещу цивилни граждани. Тя заяви още, че „Зеленски е изпратил нови украинските граждани на сигурна смърт, за да удължи тихомълком смъртоносната украинска мобилизация с още три месеца“.

Според военния блогър Семьон Пегов ситуацията в района на Курск „се оказа много по-сериозна, отколкото може да изглежда на пръв поглед“. „След първоначалната атака противникът изведе значителни резерви в зоната на военните сблъсъци на границата и край гр. Суджа. Все още не може да се говори за пълно унищожаване на противника в пограничните райони и приграничните населени места, но огневата работа не спира“, пише той.

Анализаторът смята, че би било некоректно да се сравнява тази украинска операция с предишни нахлувания на ГУР, които по същество си бяха пиар кампании. „Първо, сега участват много по-големи сили, и второ, врагът очевидно не е дошъл с намерението да си направи няколко снимка и да избяга. Битка ще има. Трябва да приемем това спокойно и да спечелим. И да, няма да е лесно. Този път врагът беше наистина подготвен. В същото време винаги трябва да имаме предвид, че Суджа може да не е единственото направление на този вид атака. Нашите бойци се подготвят да отбият атаки и в други участъци от границата”, обяснява Пегов.

На свой ред политическият наблюдател Андрей Медведев счита, че действията на ВСУ в района на Курск може да са пряко свързани с желанието на Киев да спечели по-изгодни военни позиции преди евентуални мирни преговори с Русия. „Всички предишни опити да се направи нещо подобно завършиха с провал за ВСУ. Заради упоритостта на украинците да задържат единствения си плацдарм на левия бряг на Днепър – този в село Кринки, жертва две бригади морска пехота от украинските въоръжени сили, които в рамките на няколко месеца бяха последователно избити. И сега опитът с района на Курск вече струва на врага сериозни загуби. Те ще бъдат още по-големи. Във всеки случай армейската авиация вече е свършила сериозна работа в тази посока“, отбеляза той.

„Сега врагът дори не се опитва да се скрие зад паравана на уж Руския доброволчески и други легиони, състоящи се уж от руснаци“, пише военният кореспондент Александър Коц. Той припомня как през март ВСУ се опитаха да превземат Грайворон и Козинка в Белгородска област.

„Тогава Киев можеше да каже, че това е наша вътрешна разпра. Видите ли, Украйна няма нищо общо с това, но може да действа като посредник в преговорите. Но тогава врагът не проби отвъд първите къщи на граничните села. Днес ситуацията е различна“, смята той.

„Има много специални бригади от украинските въоръжени сили, които влязоха на наша територия. Не диверсанти, не отряд терористи, а редовни войски на съседна държава. И те не крият това“, каза експертът. Това не може да се нарече „нападение“ или терористична атака. „Сега Украйна разположи сили в по-голям мащаб, отколкото през март. Но въпреки това, все пак не постигна желаните резултати на първия етап от инвазията си. Не успя да превземе областният център. И загубите им още в първите часове на нахлуването станаха толкова големи, че те посегнаха към резервите си“, подчертава Коц.

„Атаките на ВСУ срещу руската граница бяха в известен смисъл очаквани. Само не се е знаело къде точно ще ударят. В района на Курск врагът разположи сборна батальонна група, като я подсили с бронирана техника. Украинската армия се опитва да пробие към общинския център Суджа. Това е малък град с население от пет хиляди души“, отбелязва военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„Напълно възможно е офисът на Зеленски да се е надявал, че Русия ще прехвърли някои войски от фронтовете в Донбас и Запорожие в собствената си гранична зона, за да отрази атаката. Това обаче няма да се случи. Работим успешно с наличните ресурси. Настъплението на противника вече е напълно спряно“, подчертава събеседникът. Според анализатора Украйна е предприела рискована стъпка, като е изпратила от ограничената си жива сила толкова на север в Сумска област, изтегляйки я от Донбас, където войските й вече панически отстъпват под руския напор.

„ВСУ изпитват недостиг на жива сила и те се нуждаят от тези хора в други сектори на фронта, например близо до Торецк, където фронтът им се разпада с фатални за тях много мащабни последици“, отбеляза той. Военният анализатор Борис Рожин също казва, че нахлуването на ВСУ в Курска област и част от по- мащабна операция. Експертът смята, че украинските сили ще се опитат „да се закрепят в граничните райони“. Освен това той цитира мнението, че действията на ВСУ в Суджа във вторник следобед могат да бъдат наречени „разузнаване преди битката“ за идентифициране на огневи точки на отбраната.

Военният наблюдател Даниил Безсонов съобщава за „голям брой системи за ПВО“, които ВСУ „изтеглиха до границата с Курска област“. „Нашата авиация обаче ги засипва с ураган от високоточни ракети и така имаме шанс допълнително да изтъним техния без това скромен запас от системи за ПВО. И ние го правим“, съобщава експертът и военен кореспондент.

„Очевидно кабинетът на Зеленски е решил да започне операция за пробив на линията на бойно съприкосновение в района на Курск. Вражеските сили се поддържат от артилерия, реактивни системи за залпов огън и БПЛА. Вероятно ВСУ ще се опитат да използват и Ф-16. Доколкото ни е известно, в момента се прехвърлят резерви към наличния състав“, каза военният експерт Алексей Леонков. „За отблъскване на атаката Русия включи авиация и артилерия. Въпреки продължаващата динамика на военните действия, врагът има много малък шанс да постигне някакъв успех. За навлизане по-дълбоко в руските територии са необходими сили, които са много по-големи от тези, с които ВСУ нахлу“, подчертава той. „Предвид факта, че напоследък западните страни засилват натиска върху кабинета на Зеленски да започне мирни преговори, е напълно възможно чрез операцията в района на Курск те да се опитват да подобрят собствените си позиции в рамките на бъдещия диалог. “, подчертава експертът.

„Интересно е, че по-рано врагът направи подобни опити за пробив в района на Белгород. Най-вероятно ВСУ считат възможността за напредък в тази руска област по- малко перспективна. Напълно възможно е изборът на района на Курск да е направен с цел изненада. Освен това действията на противника са подпомагани от гористата местност“, смята той.

Леонков също така допуска, че по време на атаката при Курск ВСУ са се надявали, че Русия ще прехвърли тук сили от други направления. Можем да говорим за Торецко или Покровско направления. „Планът им обаче се провали. Нашите военни се справят с поставените задачи с наличните в района ресурси“, заключи експертът.

Евгений Поздняков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Такова безумие през 21 век е нечувано. Омразата към Русия в Европа се подклажда от години. Тази омраза се пренесе и в Украина, против всякаква човешка логика. Целта е ако не бъде победена Русия, което стана немислимо, Украина да бъде опустошена и обезлюдена.Такъв сатанински план няма да остане без възмездие, Европа ще страда както никога, пък световният хегемон ще трябва да си изплати вересиите, трилиони долари и колапс на цялата си финансова система. И няма място за злорадство а за тъга пред човешкаталудост.

    • Подкрепям те напълно и дано да не съм прав но,нещата отиват към пълномащабна световна война,дано само да не е ядрена но,като знам че,ФАЩ нямат опции със сигурност ще прибегнат към хвърляне някъде на ядрена бомба,както го направиха през ВСВ!

  2. Ама що за въпрос . Естественно като видяха що за страхлива пизда съм с наврени червени линии в дълбокия ми задник и се заиграха.И то не само те но и други страни не ме имат дори и за слива макар че има прилика м/у мен и този женски орган.Сега изпращам представители до чичко Джо да видим кога и къде ще ни разреши да контраатакуваме укрите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.