Украинската армия навлезе на руска територия в Курска област. Путин: Това беше мащабна провокация

Въоръжените сили на Украйна са осъществили масирана атака по суша и въздух, за да проникнат на руска територия в Курска област, близо до граничния град Суджа.

Руският президент нарече нахлуването „мащабна провокация“. „Киевският режим предприе поредната мащабна провокация, като се опита да нахлуе в Курската област“, заяви Путин на среща с членове на правителството.

„Както знаете, киевският режим предприе поредната си мащабна провокация. Той стреля безразборно с различни видове оръжия, включително ракети, по цивилни сгради, жилищни домове, линейки“, заяви президентът.

Той уточни, че след заседанието ще изслуша доклад от силите за сигурност за ситуацията в Курска област.

Руският президент Владимир Путин възложи на първия вицепремиер на Руската федерация Денис Мантуров да координира усилията за оказване на помощ на жителите на Курска област.

„Бих искал да кажа, че въз основа на моя разговор с изпълняващия длъжността губернатор на Курска област (Алексей Смирнов) бяха дадени указания на редица граждански ведомства да предоставят необходимата помощ на жителите на региона. Правителството да се погрижи за това незабавно“, каза президентът, откривайки среща с членове на кабинета. Той възложи на първия вицепремиер Денис Мантуров да координира тази работа в началния й етап.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Министерството на отбраната на Русия първоначално обяви, че атаката е била отблъсната. В нея са участвали 300 украински военнослужещи, подкрепени от 11 танка и 22 бронирани машини. Въпреки това руските канали в Telegram твърдят, че град Суджа е напълно евакуиран, а украинската армия не е изтласкана напълно от руска земя. Силите на Киев са минирали и магистралата Суджа-Белица.

В района на сблъсъка са прехвърлени руски резерви, подчертават от Москва. По последни данни Украйна вече е концентрирала 900 войника в окупираната крайгранична руска територия, а силите на Москва са загубили два хеликоптера Ка-52.

Руските села Дарино, Свердликово, Гоголевка и Гончаровка са под огневия прицел на артилерията на Киев.

Районът, в който нахлуха украинските сили има особено стратегическо значение. Само на 50 километра от украинската граница там е АЕЦ Курск. В град Суджа е най-голямата газоразпределителна станция за транзит на газ към Европа през Украйна, пише Ройтерс.

През тази станция „Газпром“ доставя 42,4 милиона кубически метра газ на ден за Европа. След разрушаването на газопровода „Северен поток“ транзитният клон там остава единственият маршрут за доставки на руски газ за Западна и Централна Европа.

Освен атомната централа и газоразпределителна станция в региона има и стратегически съоръжения на руската армия.

Руският военен кореспондент Юрий Котенок смята, че целта на украинските въоръжени сили е да превземат Курската АЕЦ, за да я разменят за Запорожката АЕЦ. Други твърдят, че Украйна иска да отвлече вниманието на руската армия от фронта в Донбас, където руснаците пречупиха всички защитни линии и напредват със завидни темпове.

В един от видеоклиповете се виждат разрушенията, нанесени на руския град Суджа. Според РИА „Новости“ в резултат на атаките има един загинал и 13 ранени жители на региона. Главната катедрала на манастира до Суджа е пострадала от военните действия.

Политическите лидери на Украйна и министерството на отбраната не коментираха веднага ситуацията, но един младши служител призна, че атаката се е състояла и посочи, че тя не е приключила, съобщава „Гардиън“.

„Украинските войски в момента са се закрепили на самата гранична бразда в Курска област и от там, понеже са хълмове, обстрелват с артилерия и ракети няколко съседни села. Русия не контролира напълно границата“, заяви Андрий Коваленко от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Източници: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Едва ли провокация, изолирана, случайна, освен безсмислена военно. По скоро е част от проект системен антибял расизъм с подпроект избиването на славяни на източния фронт. Олимпиадата на Сена преподнесе сцени от хомосексуални клубове Париж, как разпнати на кръст приемат нарко абузи, подобни с Тайната вечеря, а олимпийския огън от бял немощен старец запалиха двама черни, нова Франция мечта от птоломеите. Уви дяволът е стерилен, или импутент, което изберете, деца не може да създава а само плагиати, стерилни като него

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.