Forbes: Руснаците громят елитната 47-а механизирана бригада на ВСУ с планиращи бомби и ракети, настъпващата руска групировка вече е на 15 километра от ключовата крепост гр. Покровск

„Руските войски обезпечават стабилното си настъпление в Донбас с ураган от опустошителни планиращи бомби и залпове от противотанкови ракети. Благодарение на тази успешна тактика те са вече само на 15 километра източно от Покровск – втората най-ключова крепост на украинските въоръжени сили в Донецка област, Източна Украйна след агломерацията Константиновка-Славянск-Краматорск“, пише Дейвид Екс в материал за американското списание Forbes.

„Тук се разиграват най-ожесточените битки“, призна Володимир Зеленски, „и именно това направление изисква от нас да дадем най-интензивния отговор на врага“.

2.5 години след нахлуването си в Украйна руснаците разполагат с повече войски и военно оборудване от Украйна и използват това свое числено материално предимство в настъплението срещу Покровск.

Руснаците съсредоточиха около 20 полка и бригади в огромна дъга източно от Покровск: общо потенциално 40 000 войници. Около шест украински бригади с численост около 12 000 души се опитват да забавят настъплението им.

Още през май украинската аналитична група Frontelligence Insight прогнозира голям руски натиск в Покровско направление. „Това е една от най-опасните зони в момента“, обясни групата. „Руснаците разполагат със значителен брой сили в този район, които несъмнено ще използват за по-нататъшно настъпление“.

„Въпреки че украинските войски са предприели мерки за стабилизиране на линията, разпределението на силите им по фронтовата линия е неравномерно и това позволява на руснаците да търсят слабите места в отбраната и да пробиват именно от там“, добавят Frontelligence Insight.

Украинската отбрана се ръководи от една от най-добрите бригади, 47-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна – която е основният оператор на американска тежка бронирана техника.

Руснаците обаче са разработили нов метод за унищожаване на бойните машини на пехотата M-2 Bradley на 47-ма механизирана бригада. Докато мощни планиращи бомби, хвърлени от изтребители-бомбардировачи „Сухой“ на руските въздушно-космически сили, валят върху тила на ВСУ, руските разузнавачи на мотоциклети проучват украинските позиции в близост до линията на съприкосновение.

Когато разузнавачите забележат украинска бойна машина, руските ракетчици влизат в действие. „През последните няколко дни броят на руските противотанкови ракети, изстреляни по отбранителните позиции на ВСУ, се е увеличил значително“, обясни украинската аналитична група Deep State.

В петък бронирана машина М-2 от 47-ма механизирана бригада се приближи до руските позиции източно от Покровск и стреля с 25-милиметрово автоматично оръдие, докато напредваше. Руска противотанкова ракета е уцелила 34-тонната машина челно и я е обездвижила. Четирима от седемчленния екипаж избягаха от горящия Bradley обратно към украинските позиции, останалите трима загинаха на място.

Украинските командири са разтревожени. Окуражени, руските командири продължават да събират войски и оборудване на плацдарма.

Какво ще се случи след това не е ясно. За украинците добрата страна на предстоящата буря е, че градските райони са по-лесни за защита. Колкото повече руснаците се доближават до градчетата в района на големия град Покровск, толкова по-трудно ще им бъде да поддържат темпото на настъплението си.

Украинският център за отбранителни стратегии вече забеляза тази динамика. „Настоящото темпо на вражеското настъпление към Покровск се забавя поради близостта до градските райони“, се казва в съобщението му.

Но това не е голяма утеха за украинските сили, които години наред се бориха да държат руснаците далеч от ключовия за цялата си отбрана в Донбас гр. Покровск и сега ги виждат да се приближават все по-близо до града.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.