Виктор Медведчук: Европа фалиpa, скоро ще спре подкрепата си за войната в Украйна

Киев пропусна всичките си шансове за мирни преговори, Зеленски лъже, че иска мир

Ръководителят на движението „Другата Украйна“ и бивш лидер на забранената в Украйна партия „Опозиционна платформа – За живот“, Виктор Медведчук в специално интервю за ТАСС назова поименно спонсорите на украинския президент Володимир Зеленски в и извън Украйна. Той отговори на въпроса за перспективите за преговори по украинския конфликт и разказа за кандидатурите на САЩ и Великобритания, които да заменят Зеленски.

— Наскоро властта в Киев започна да излъчва сигнали, че е готова на преговори с Москва. Как оценявате перспективите за отмяна на указа на Зеленски, забраняващ преговорите с Русия и тяхното практическо рестартиране преди края на тази година?

– Появата на подобни сигнали малко променя реалната политическа ситуация както в самата Украйна, така и по отношение на нейната международна политика. Зеленски е принуден да изпраща такива сигнали, защото за подобно нещо го натискат неговите западни господари. А подобно поведение е и прагматично с оглед на предстоящата смяна на ръководството в САЩ. Но шансът за мирни преговори беше окончателно пропуснат от екипа на Зеленски през пролетта на 2022 г., когато Украйна се оттегли от Истанбулските споразумения и след това, през юни 2024 г. игнорира предложенията на руския президент Владимир Путин за мирно уреждане Това правителство няма да има повече такива шансове.

Винаги трябва да гледате какво правят политици като Зеленски, а не какво казват. В самата Украйна е забранено да се говори за мир под страх от жестоки наказания и наказателно преследване. Зеленски се справи с истинската опозиция, преследва инакомислието в страната,.. И се стигна до там днес СБУ да хвърля в затвора напълно аполитични граждани само защото са се усъмнили в рационалността на това войната да продължава; всички, които призовават за мир, вече са хвърлени в затвора. За каква промяна на политиката в Украйна можем да говорим?

Във външната политика Зеленски прилага старата си стратегия – раболепно се съгласява с всичко, но не прави нищо. Западните манипулатори му поставиха задачата да успокои Китай и други страни от глобалния Юг. Затова опитва, обещава им всичко наведнъж. Естествено, така няма да постигне нищо; не е в неговия стил да го прави. Именно Зеленски е пречка за постигането на мир както в Украйна, така и в Европа – и това трябва ясно да се разбере.

— Как оценявате ситуацията с мобилизацията в Украйна? Дали намаляването на прага до 18 години е границата или украинските власти ще отидат и по-далеч?

— Процесът на мобилизация в Украйна точно показва истинските намерения на екипа на Зеленски. Той вече влезе в историята като политик, който позволи насилственото залавяне, лова на граждани по улиците и по домовете им, за да бъдат пратени в армията. Това се случва през XXI век. Такова нещо не се е случвало дори в нацистка Германия, подобна практика e съществувала в Европа през XVII-XVIII век, но не e била толкова широко разпространена и жестока. Последващото развитие на военното изкуство във всички страни по света се основава на факта, че никой не може да бъде принуден насила да се бие, но Зеленски, който сам избегнал военната служба и не е бил войник, пренебрегва подобни аргументи.

Зеленски е във война не само със собствения си народ, но и със здравия разум. Следователно можем да очакваме от него не само да намали прага на наборната служба под 18 години, но и да започне масово да набира жени и мъже над 60 години. Освен това точно този проблем в момента се решава. Всичко може да му дойде наум, но не може да бъде обвинен в лудост: той не е луд, той е престъпник.

Зеленски изведе корупцията в армията до нивото на управленска стратегия. Днес висшите военни във ВСУ гледат на войната като на страшно печеливш бизнес. А фактът, че Украйна се превръща в едно голямо гробище, не ги интересува – те няма да живеят в Украйна, семействата им отдавна са на Запад. Сама по себе си войната е нещо противоположно на бизнеса. Това е мъка и страдание за хората, а тези, които правят пари от това, са неморални и трябва да бъдат справедливо наказани. Затова Зеленски е готов да пожертва млади граждани на Украйна и други категории от населението, само за да не седне на подсъдимата скамейка. Смята, че колкото повече хора въвлече в престъпните си схеми с източване на западната помощ, толкова по-вероятно е неговата лична отговорност да се размие и да не му я потърсят. Престъпният му режим доказа, че за него няма морални и разумни граници.

— Зеленски отдавна е загубил легитимност, но засега продължава да играе ролята на президент. Кои са спонсорите на Зеленски в Украйна?

— От самото начало Зеленски само играеше ролята на президент на Украйна. Той беше фасадата, зад която завърши процесът по прехвърлянето на Украйна под външен западен контрол, започнато от [бившия украински президент Петро] Порошенко. Неговата единствена роля беше да обикаля безкрайно колективния Запад, събирайки щедри хонорари и бурни аплодисменти. Следователно трябва да отделим спонсорите на Зеленски, които го издигнаха за президент, от тези, които по-късно поеха спонсорирането на войната в Украйна.

Основните спонсори на престъпния режим на Зеленски са [украинските бизнесмени Ринат] Ахметов, [Дмитрий] Фирташ, [Виктор] Пинчук и други по-малки, които и в момента се облагодетелстват и обогатяват от смъртта на стотици хиляди хора във войната. Но огромното мнозинство от онези в Украйна, които инвестираха пари в Зеленски, които гласуваха за него, вече горко съжаляват. Да вземем един от основните спонсори на Зеленски – олигархът [Игор] Коломойски. Днес той е зад решетките и не го спасява фактът, че именно благодарение на него Зеленски направи политическа кариера. Никой не може да се договори със Зеленски, включително големият украински бизнес. Инвестициите в него не предпазват от наказателно преследване и конфискация на имуществото. Точно това направи Хитлер с германския бизнес, когато взе властта – управляваше го както си иска и никой не можеше да каже нищо срещу него.

Затова днес Зеленски не може да разчита нито на украинския бизнес, нито на украинските граждани. Затова отложи изборите. И ако не беше щедрото западно финансиране, Зеленски нямаше да оцелее до края на своя мандат. Но още по-лошо е положението с външните спонсори. Ако украинските спонсори на Зеленски вътре в страната се надяваха чрез него да получат власт, но получиха конфискация на активите и арести, то западните му спонсори инвестираха стотици милиарди долари в стратегическа победа на Украйна над Русия. И както виждаме, в колективния Запад все още има доста политици, които вярват в тази схема. Основните спонсори на режима на Зеленски са, разбира се, външни. Украйна буквално им е продадена на парче, като основен притежател на акциите е Демократическата партия на САЩ. Блокиращ пакет акции от Украйна държат още Великобритания и Европейският съюз с немалък дял. Това е доста сериозен кредитен портфейл и не трябва да се подценява.

От друга страна, нито един западен спонсор на киевския режим няма да получи това, за което е платил предварително и ще загуби вложените пари. Техните предци загубиха позорно: Карл XII, Наполеон, Хитлер – те не можаха да оценят правилно потенциала на Русия. Всички те действаха от съображението, че Западът има безкрайни ресурси, а руските възможности са по-малки. За тези ресурси Западът, разбира се, разчиташе на колониите си по света, но тях вече ги няма – тези бивши колонии днес са на страната на Русия и Китай. Всеки път Западът е губил битките с Русия, ще загуби и този път, което става очевидно с всеки изминал ден.

Това се случва днес със западните политици. Проектът Зеленски удави един след друг цяла поредица от тях. В САЩ управляващите демократи щом осъзнаха грешните си изчисления за войната, предпочетоха да се скрият зад 80-годишния сенилен старец Байдън – за да спасят кариерите си. Всички, които спонсорират Зеленски, имат големи проблеми с рейтингите в своите страни: [президентът на Франция Еманюел] Макрон, [канцлерът на Германия Олаф] Шолц, [бившият британски премиер Риши] Сунак, [премиерът на Чехия Петр] Фиала, [премиер-министърът на Белгия Александър] де Кро. И това е само началото, този проект ще потопи много повече западни политици, отколкото може да се очаква на пръв поглед. Сега политическите трупове са плътно прилепнали към онези, които са по-малко обхванати от Зеленски. Политиката на Байдън по отношение на Украйна дърпа [вицепрезидента на САЩ Камала] Харис към политическото дъно, тя няма да успее да се измъкне от хватката на Байдън.

— Голямо внимание сега е насочено към изборните битки в Съединените щати. Смятате ли, че [бившият президент на САЩ Доналд] Тръмп или Харис ще могат да повлияят на ситуацията около Украйна?

— Украинският конфликт е много по-мащабен от ситуацията около Украйна. Това е въпрос на война и мир, на изграждане на нова система за сигурност в международните отношения, на формиране на нов модел на управление на света. В Украйна НАТО получи отпор на придвижването си на изток. А колективният Запад има само две стратегии: да сломи съпротивата и да продължи напред, или да спре и да се съсредоточи върху други проекти.

Тръмп многократно е заявявал, че НАТО трябва да спре разширяването си на изток и ситуацията да бъде преразгледана. Тръмп е прагматик; неговото изчисление е, че като затънат във война с Русия, Съединените щати ще отслабнат и ще изложат гърба си пред Китай. Загуба в Азиатско-тихоокеанския регион е много по-опасна за Съединените щати, отколкото загубата на контрол над Украйна – оттук и желанието на Тръмп и Републиканците да се сложи край на украинския конфликт. Това е зряла равносметка за интересите на страната.

Що се отнася до Харис, тя стана кандидат за президент по случайно стечение на обстоятелствата. Не на последно място, защото стратегията на НАТО за по-нататъшно движение на изток се срива. И сега въпросът е дали Харис ще се придържа към провалилата се вече стратегия на демократите за натиск срещу Русия или ще я промени, съсредоточавайки усилия срещу Китай. Днес тя има такава възможност, но това не означава, че ще се възползва от нея. Обективно Тръмп е човекът, който дава заявка да спре войната в Украйна.

— Ръководителят на Главното управление по разузнаване (ГУР) на Украйна Кирило Буданов призна в скорошно интервю, че режимът в Киев е подготвял покушения срещу руския президент. Защо нито една западна държава не реагира на подобни самопризнания? Представлява ли Киев реална опасност за онези лидери, които се противопоставят на неонацистите?

— Ако Байдън и много лидери на демократите се изложиха преди опита за убийство на Тръмп, който коства политическата кариера на „самоходния дядо“, трябва ли да се учудваме? Буданов е смятан от американските разузнавателни агенции за фигура, която може да замени Зеленски. Но как да направите смяната? Само чрез военен преврат. Следователно изявленията на Буданов са част от голяма игра, в резултат на която той се надява да отстрани Зеленски. Той трябва да се покаже пред западните спонсори като по-голям враг на Русия от Зеленски. Буданов трябва да побърза: Великобритания се готви да смени Зеленски със [бившия главнокомандващ ВСУ Валерий] Залужни.

Престъпният режим на Зеленски, дори и да се ръководи от друг човек, представлява опасност за световната политика. Наскоро написах писмо до Доналд Тръмп, в което очертах мнението си, че Зеленски е основният печеливш от евентуално негово убийство. Днес военните ястреби искат да сплашат, оклеветят и физически да елиминират всеки политик в света, който заговори за мир. Мирните инициативи на Владимир Путин им нанесоха съкрушителен удар, така че те кроят планове за неговото премахване, което Буданов просто изрече на глас. Това, което Буданов каза, заради своята ограниченост и неудържими болезнени амбиции, за пореден път потвърди, че Украйна на Зеленски е терористична държава и следователно подлежи на ликвидация.

За съжаление политиката на терора днес управлява голямата световна политика. И е възможно да се премахнат терористичните методи само чрез изграждане на нова система за сигурност в международните отношения. Светът има нужда от разведряване, но само онези политици, които изключват тероризма като държавна идеология, могат да го създадат.

— Украйна спря транзита на петрол от Руската федерация към Европа. Може ли Киев да направят същото и с руския газ? Ще отговори ли Европа на подобно изнудване?

— Блокирането на руските енергийни доставки за Европа е елемент от икономическата война между Русия и САЩ, където Европа е бойно поле. Естествено, Европа търпи огромни икономически загуби. Лидерите на Унгария и Словакия вече се обявяват против ограничаването на тези доставки, но, както виждаме, беше извършено покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо, а унгарският премиер Виктор Орбан е подложен на масово информационно преследване и изолация сред колегите си от ЕС.

Украйна на Зеленски обаче реже клона, на който седи. Защото една кървяща и икономически отслабена Европа ще може да помага на Украйна все по-малко. Колкото повече Украйна блокира евтината руска енергия, толкова по-малко помощ ще може да й оказва Европа. А и Европа ще бъде принудена да отговори на подобно изнудване, колкото и управляващите европейските държави да са подчинени на американските интереси. Помощта за престъпния режим на Зеленски ще пресъхне, което вече се случва.

Очевидно е, че с въвличането на Европа в украинския конфликт, което НАТО прави днес, блокадата на енергийния транзит от единствения надежден източник Русия, ще се засили. Но самата тази блокада ще доведе Европа до бедност и този процес е започнал. Точно той намалява популярността на партията на войната в Европа. Следователно в Европа ще се чуват все повече гласове срещу престъпния режим на Зеленски и те ще звучат все по-силно. Очаквам Европа да оттегли подкрепата си за войната в Украйна. В противен случай ще фалира.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.