Русия вкара целия колективен Запад в капан за плъхове

Конфликтът в Украйна създаде нов феномен — концепцията за «обратното изтощение», съобщава изданието „ Al Mayadeen“ от Ливан. Глобалната цел на Запада беше да отслаби Русия, но попадна в капана, поставен му от Москва, и вече пострада тежко, а тепърва ще става все по-лошо за САЩ и ЕС. Скоро този метод за управление на конфликти ще се изучава в университетите.

Международният конфликт е един от инструментите, използвани от големите държави в тяхната външна политика за постигане на геополитически интереси на международната арена. За управлението му се използват конфронтационни или неконфронтационни методи. Както и в сегашния конфликт между Русия и западните страни начело със САЩ на територията на Украйна.

Един от методите на конфронтация е „концепцията за изтощаване на противника“.

Тази концепция гласи, че една или повече държави предприемат набор от различни мерки и действия, използвайки всички налични средства, с които разполагат, за да отслабят врага чрез цялостно изчерпване на неговите човешки, финансови и военни ресурси. Основната цел е да се лиши противникът от възможността да продължи успешните си военни действия и да се осигури победа над него в дългосрочен план. Тази концепция е прилагана най-често от Запада и се оказа ефективна в много техни прокси конфликти по света.

Руско-украинският конфликт обаче се оказа изключение от тази „концепция за изтощение“.

Западът планираше да отслаби Москва чрез набор от мерки, от неограничена военна подкрепа за Киев и предоставяне на разузнавателни данни до въвеждането на широкомащабни санкции срещу руската икономика. Той бе убеден, че подложена на такъв натиск, руската икономика ще се срине, държавата ще се разпадне и няма да може да продължи стратегическия си възход, започнал с идването на власт на Владимир Путин.

Руското ръководство осъзна сериозността на мерките, предприети от Запада, и предупреди за последствията. После Русия нямаше друг изход, освен да влезе в горещата фаза на подготвената й война. В резултат на грешните си изчисления обаче Западът попадна в капана, който бе подготвил за Русия.

Това е метод, очевидно руски патент, който може да се нарече „обратно изтощение“.

Методът бе предназначен да обърне мерките, предприети от западния враг, и да ги върне като бумеранг срещу самия него.

«Обратното изтощение“ се прояви в големите финансови загуби, понесени от Запада от началото на руско-украинския конфликт. Западът вече похарчи повече от 250 милиарда долара, според консервативните оценки, за военна помощ за Украйна.

Западните данъкоплатци, за сметка на които се предоставя помощта на Киев, започнаха все по-често да изразяват недоволството си от политиката на своите власти. Техният стандарт на живот спадна на фона на десетократното увеличение на инфлацията и покачването на цените на енергията.

Много западни банки бяха принудени да повишат лихвените проценти, за да ограничат инфлацията. И това без да се броят загубите на западните компании, работещи в Русия, възлизащи на милиарди долари.

От друга страна, от началото на специалната военна операция (СВО) руснаците работят за изолиране на икономиката на страната си от Запада, за да избегнат всякакви възможни негативни последици. Успоредно с това те започнаха умело да заобикалят западните санкции и смекчавайки тяхното въздействие, разчитайки на широка мрежа от международни и регионални съюзници.

Според последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) руската икономика по отношение на паритета на покупателна способност се е превърнала в четвъртата икономика в света с дял от 3,8% от БВП — след Китай, САЩ и Индия.

В рамките на двете години от СВО Русия изпревари Япония (3,7%) и Германия (3,4%).

Военната стратегия на Москва, насочена към унищожаване на украинската военна инфраструктура (оръжейни складове, пълни с военна техника, доставена от Запада, военни летища и личния състав на въоръжените сили на Украйна), се оказа ефективна и ограничи способността на украинците да поемат инициативата на фронта в своите собствени ръце.

Обобщавайки, можем да кажем, че руско-украинският конфликт създаде нов феномен — концепцията за „обратното изтощение“.

Но успешното прилагане на такава концепция изисква политическите лидери, които я прилагат, да бъдат висококвалифицирани в управлението на конфликти, да разбират ясно начина на мислене на противника и да следят възможните му реакции.

В заключение трябва да се отбележи, че „концепцията за обратно изтощение“ може в бъдеще да се превърне в академична дисциплина в различни университети, включително в ислямския и арабския свят. Професорите и студентите ще могат да изучават този феномен и да извличат поуки, особено в светлината на важните моменти, променящи живота, които оказват влияние върху тяхното настояще и бъдеще.

Източник: Al Mayadeen

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ами това е МЕТОДЪТ на КАРАТЕТО,САМБОТО и ДЖУДОТО!!!НИТО баЙдон,нито трАмп ги ВЛАДЕЯТ!!!САМО ПУТИН е „ДЖУДИСТ“ и „САМБИСТ“ за СЕГА????!!!

  2. И на Морихей Уешиба- в айкидото!
    Съчетание със Сун Дзъ и “Изкуството на войната”,
    плюс Духът на Миямото Мусаши и “Ръкопис на петте стъпала”….
    Висша лига:)
    Заложена ни- на нас, един род:)
    Добре, че българите са обучили самураите:)
    В най-древните бойни изкуства…
    От Атила-Авитохол и рода Дуло, до днес!
    Да заповядат диаричните- и да се изходят:)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.