Малайзия е изпратила молба до Русия за присъединяване към БРИКС

Малайзия е изпратила на Русия заявление за присъединяване към БРИКС, съобщи министър-председателят на страната Анвар Ибрахим.

„Малайзия изпрати документи с молба за присъединяване към БРИКС. Изпратихме ги до Русия, която в момента е председател на организацията. Готови сме незабавно да се включим като страна членка или стратегически партньор на Русия, Китай и останалите страни-членки в БРИКС“, заяви министър-председателят в изявление, публикувано от неговия кабинет.

Ибрахим заяви, че желанието на Малайзия да се присъедини към БРИКС е било основната тема на разговора му с руския външен министър Сергей Лавров, който предишния ден пристигна на посещение в столицата Куала Лумпур. През юни Ибрахим заяви желанието на Малайзия да се присъедини към БРИКС пред бразилския президент Луис Лула да Силва.

Малайзия е сред най-бързо развиващите се икономики в Азия с население от около 25 милиона души.

Русия пое председателството на БРИКС за тази година на 1 януари. Това съвпадна с историческото разширяване на организацията – освен Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, в нея вече влизат Египет, Етиопия, Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия. Председателството на Русия преминава под мотото за укрепване на многостранните отношения за справедливо глобално развитие и сигурност. Срещата на върха на БРИКС ще се проведе в Казан през октомври. В рамките на форума Русия организира над 200 политически, икономически и социални събития. 

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Как се ориентира светът и какво се драска в нашите медии. Бившата ни министърка.“Надежда Нейнски: Изходът са избори и бързо излъчване на евроатлантическо мнозинство“ МНОГО БЪРЗО БЕ И ОБЕЗАТЕЛНО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО, ПРЕДИ ДА СА НИ ЗАКРИЛИ КАТО ДЪРЖАВА, щото ние сме съчки за огъня, както беше писал Валентин Вацев.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.