Джулиан Асанж е на свобода след споразумение с американското правосъдие (С ВИДЕО)

WikiLeaks съобщи, че неговият основател Джулиан Асанж е бил освободен от британския затвор Белмарш, където бе задържан от 2019 г., и е напуснал Обединеното кралство със самолет, предаде ТАСС. Преследван за „конспирация за получаване и разкриване на информация, свързана с националната отбрана“, австралиецът трябва да се признае за виновен пред американски съд само по това обвинение, според публикувани съдебни документи, съобщи АФП.

АСАНДЖ НА СВОБОДА! ВИЖ ВИДЕОТО:

„Той напусна затвора със строг режим Белмарш сутринта на 24 юни след 1901 дни зад стените му. Върховният съд в Лондон го пусна под гаранция и през деня той беше освободен на летище Станстед, където се качи на самолет и излетя от Обединеното кралство“, се казва в изявление на организацията в социалната мрежа „Екс“.

WikiLeaks потвърди информацията на американския съд за сключването на споразумение за признаване на вината между Джулиан Асанж и прокуратурата на САЩ. Въпреки това, според организацията, то все още не е „официално финализирано“.

По-рано Федералният окръжен съд на САЩ в Северните Мариански острови, които имат статут на неинкорпорирана организирана територия на Съединените щати, публикува документ, в който се казва, че Асанж може частично да признае вина като част от сделката. Изслушването, на което Асанж може да признае част от обвиненията, ще се проведе в съда на остров Сайпан на 26 юни.

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж ще бъде осъден на повече от пет години затвор, след като се призна за виновен, което ще включва времето, прекарано вече в затвора в Обединеното кралство, съобщиха междувременно от кабинета на австралийския премиер Антъни Албанезе. Както се посочва в изявлението, журналистът ще се признае за виновен в заговор за получаване и разпространение на класифицирана информация и „ще бъде осъден на 62 месеца, които вече е прекарал в лондонски затвор“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Mission accomplished. Objectives achieved. Job well done. ДД с едни гърди напред. А Асандж никога повече няма да има публикация. Е,е,? Това ли е края на глобализацията? Дори не е началото на края.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.