Малайзия започва процедура за членство в БРИКС. Индонезия, Тайланд, Мианмар, Лаос и Камбоджа вече изразиха желание

„Взехме съответното решение. Скоро ще подадем документ за членство в БРИКС.“

„Сега очакваме окончателното решение и обратна връзка от правителството на Южна Африка“, казва премиерът Анвар Ибрахим в интервю за базираното в Шанхай издание Guancha в понеделник.

Премиерът на Малайзия е повдигнал темата по време на неотдавнашната си среща с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, остро критикуващ използването от САЩ на долара като оръжие.

Вече не можем да приемем сценария, при който Западът иска да контролира дискурса; Те вече не са колониална сила и независимите държави трябва да са свободни да изразяват мнението си.

Светът вече не е еднополюсен, а възходът на БРИКС и Китай ни показа, че в светът има механизми за контрол и равновесие„, заяви още малайзийския премиер Анвар Ибрахим.

Според ръководителят на изследователския отдел на Малайзийския институт за икономически изследвания Шанкаран Намбиар, решението на Малайзия да се присъедини към БРИКС подсказва, че държавите от АСЕАН залагат на „дедоларизацията“, тъй като Вашингтон е превърнал американския долар в оръжие чрез все по-честото използване на едностранни санкции.

„Миналата година Малайзия имаше най-високите инвестиции в историята, но валутата все още беше атакувана. Е, през последните няколко седмици атаките отслабнаха. Но така или иначе тези американски действия са в пълно противоречие с основните икономически принципи“, отбелязва Ануар.

Страните от Югоизточна Азия са все по-предпазливи към ролята на зелената валута в техните икономики и санкциите, въвеждани от САЩ към различни държави.

Срещата на върха на БРИКС през 2024 г. е насрочена за октомври в Казан, Русия, като от януари насам Москва ръководи организацията.

Неотдавна БРИКС се разшири с още няколко члена, след като в началото на тази година към нея се присъединиха Египет, СА, Обединените арабски емирства, Иран и Етиопия.

Коментарите на г-н Анвар са направени в навечерието на тридневното посещение в Малайзия на китайския премиер Ли Цян тази седмица, което е част от честванията на 50-ата година от установяването на дипломатически отношения между Малайзия и Китай.

Очаква се Малайзия и Китай да подпишат няколко сделки по време на посещението на г-н Ли, включително подновяване на петгодишно споразумение за търговско и икономическо сътрудничество.

Междувременно сред страните от Югоизточна Азия Индонезия, Тайланд, Мианмар, Лаос и Камбоджа вече изразиха интерес да се присъединят към БРИКС, а Виетнам заяви, че „следи отблизо процеса на разширяване на членството в БРИКС“.

След като участва в срещата на върха на БРИКС през август миналата година, индонезийският президент Джоко Видодо даде да се разбере, че неговата администрация „разглежда и обмисля възможността за присъединяване на страната“ към групата, според изявление на правителството.

А по-рано през януари информационна агенция Antara съобщи, че външният министър на Индонезия Ретно Марсуди е заявила, че страната й продължава да проучва възможността за присъединяване и преценява ползите, които ще извлече от членството, но без да бърза.

„Нашата външна политика винаги се обмисля внимателно. Никое решение не се взема просто така (без внимателно обмисляне). Затова засега Индонезия все още проучва ползите, които може да извлече от присъединяването си към БРИКС“, цитира думите й Channel NewsAsia (CNA).

Според медията, миналия месец тайландският кабинет е одобрил проект на правителствено писмо, в което се посочва намерението на Банкок да стане член на БРИКС.

По-рано този месец Русия приветства заявеното желание на Турция да стане част от БРИКС, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че темата ще бъде включена в дневния ред на следващата среща на върха на организацията.

Географското положение на Малайзия е ключов фактор за приемането й в БРИКС. Страната има стратегическо значение поради това, че е разположена по протежение на Малакския проток – най-важния морски път, свързващ Тихия, Индийския океан и Южнокитайско море. През контролирания от Малайзия проток минават 40 % от световните товари по море.

Заедно страните от БРИКС представляват повече от 40 % от световното население и около една четвърт от световната икономика, поради което имат значително влияние, когато са обединени. Още повече, че делът им в световното производство и търговия непрекъснато расте.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.