Украинското радио „Свобода“: Все повече държави отказват участие на конференцията за мир на Зеленски в Швейцария

Увеличава се броят на страните, които отказват участие на „мирната конференция“ за Украйна в Швейцария. Това твърди украинският офис на радио „Свобода“.

По тази причина броят на участниците в срещата на върха намалява от 93 на 78. Преди ден швейцарският президент Виола Амгерд обяви, че 90 държави и организации са се регистрирали за участие в срещата за мир, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. Бяха изпратени общо 160 покани.

Информацията за намаляващия брой страни е предоставена от дипломати от ЕС, пожелали анонимност, които не посочват имената на страните, които са се отказали от участие. Някой от източниците на украинската медия изразиха предположение, че броят на страните, които първоначално са потвърдили, а сега се отказват от участие може да нарасне още.

NHK: Швейцарската конференция за мир ще отхвърли мирния план на Зеленски: Няма да иска изтегляне на руските войски

Сергей Никифоров, говорител на украинския президент Володимир Зеленски, отказа да посочи броя на участващите страни. „На този етап няма да съобщаваме окончателното число“, заяви той.

Конференцията за мир в Украйна ще се проведе на 15-16 юни.

По-рано външното министерство на Швейцария съобщи, че Берн е поканил над 160 делегации на конференцията в Бургенщок, включително от страните от Г-7, Г-20 и БРИКС. Русия обаче не беше поканена. Вчера участие в конференцията отказа и ООН. Няма да участват и страните от БРИКС с изключение на Индия, която ще изпрати треторазреден дипломатически представител.

Президентът Владимир Путин заяви, че страната му няма да настоява за участие, щом не е желана на конференцията.

Според руския външен министър Сергей Лавров пък събитието е „път към нищото“ и Русия не вижда желанието на Запада за честна игра. Москва многократно е заявявала, че никога не е отказвала да търси мирно уреждане на конфликта с Киев.

Източници: radiosvoboda.org

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.